Försvarsministern tvingas sälja sina aktier

NYHETER

Först tvingades hon avstå från sin pension.

Nu tvingas hon sälja sina aktier.

Försvarsminister Leni Björklund har fått regeringsjuristernas råd att inte längre vara delägare i Investor - storägare i Jastillverkaren Saab.

Foto: PETER KJELLERÅS
inte bra Det ser inte bra ut att ha aktier i ett företag som tillverkar Jas om man är försvarsminister, tycker Leni Björklunds rådgivare.

Leni Björklund (s) har värdepapper som i dag är värda drygt 420 000 kronor. En tredjedel består av aktier, två tredjedelar av fonder.

I aktieportföljen finns 300 aktier i Wallenbergsfärens maktbolag Investor, som är storägare i Saab - som tillverkar Jas.

Aktierna är värda omkring 17 100 kronor.

Hon har också 5 000 aktier i Biolight, 900 i Karobio och 100 vardera i Metro och MTG.

Ärvde dem av sin far

Hon säger att hon ärvt portföljen av sin far och att hon inte är någon aktiv förvaltare. Pengarna har legat där, hon har inte rört dem.

- Det är aktierna i Investor som nu är aktuella att sälja. Hon talade med folk i går och bestämde sig då för att det är bäst att avyttra de här aktierna, eftersom de är försvarsrelaterade, säger Leni Björklunds pressekreterare Paula Burreau.

Tillverkar Jas

Investor räknar Jastillverkaren Saab som ett av sina kärninnehav. Maktbolaget sitter på 36 procent av rösterna i företaget som tillverkar både Jas och annat försvarsmaterial.

Som försvarsminister ska Leni Björklund marknadsföra svenskt försvarsmaterial och Jas utomlands. Hon ska också själv, indirekt, köpa in material till det svenska försvaret.

Petter Ovander