Supersjukhus byggs bredvid Karolinska

För dyrt att renovera det gamla, enligt landstinget

NYHETER

Här ska Stockholms läns nya universitetssjukhus byggas - för fem miljarder kronor.

Åtminstone om direktörerna i landstinget får bestämma.

- Det blir ännu dyrare att renovera Karolinska sjukhuset, säger sjukvårdsdirektör Lars-Bertil Arvidsson.

Foto: Lasse Allard
pris: 5 miljarder På parkeringen till Karolinska sjukhuset vill landstingsdirektörerna bygga ett helt nytt universitetssjukhus för fem miljarder. "Annars skulle vi behöva renovera KS för ännu mer", säger sjukvårdsdirektör Lars-Bertil Arvidsson.

Där det i dag ligger ett stort parkeringshus och lite gräsmattor kommer det troligen att stå ett toppmodernt sjukhuskomplex om några år.

Att bygga ett helt nytt sjukhus precis intill Karolinska sjukhuset får många att förvånat höja på ögonbrynen. Enligt Lars-Bertil Arvidsson är det närheten till högskolan Karolinska institutet som motiverar placeringen.

Bara specialistvård

- Och så kommer vi nog att kunna behålla några av de nyare delarna av dagens sjukhus, till exempel thorax- och neurokirurgen, säger han.

Det nya universitetssjukhuset är ett förslag från tjänstemännen i Stockholms läns landsting. Bollen ligger nu hos politikerna.

- Vi ser positivt på förslaget. Det är dags att göra något för att vi ska få ett fungerande ... hm, ett bättre fungerande universitetssjukhus i Stockholms län, säger investerings- och fastighetslandstingsråd Dag Larsson (s).

I planerna ingår även en sammanslagning med Huddinge universitetssjukhus. Det nya supersjukhuset kommer enbart att syssla med mycket specialiserad vård och avancerad forskning, människor med vanliga sjukdomar får söka sig någon annanstans.

Många går fel

- En avgörande förutsättning är att vi lyckas förändra människors beteende så att de inte åker till sjukhusens akutmottagningar när de lika gärna kan få hjälp på vårdcentralen, säger Lars-Bertil Arvidsson.

Enligt honom hör cirka 25 procent av dagens patienter på sjukhusens akutmottagningar till den kategorin.

Så har det varit under många år och ingen landstingsledning har än så länge lyckats förändra den situationen. Försök med längre öppettider på vårdcentralerna har delvis avlastat sjukhusen, men långt ifrån tillräckligt.

- Det kommer att behövas miljardsatsningar på närsjukvården. Sviktande åldringar ska inte behöva åka fram och tillbaka mellan sitt boende och sjukhusens akutmottagningar, säger Lars-Bertil Arvidsson.

Olle Castelius