Specialist: Låt Nadina stanna

Ny granskning ger hopp åt synskadade bosniska flickan

1 av 4 | Foto: KAI REHN
ovanlig ögonsjukdom Den sexåriga bosniska flickan Nadina Imamovic lider av en ovanlig sjukdom som gör att hon inte tål dagsljus och riskerar att bli blind om hon utsätts för det.
NYHETER

Migrationsverkets egen utredning om ögonsjuka Nadina talar för att hon borde få stanna.

Nu ger en av Sveriges ledande ögonläkare Nadina Imamovic, 6, och hennes familj nytt hopp.

- Framlagda fakta visar att flickan kommer att förlora all användbar syn om hon skickas tillbaka till Bosnien, säger Peep Algvere, professor i ögonsjukdomar vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

Inom kort fattar Migrationsverket beslut om Nadinas andra ansökan om uppehållstillstånd. Som underlag har verket bland annat två utredningar om den ögonsjuka flickans möjligheter att få bra vård i sitt hemland. Utredningarna har gjorts av svenska ambassaden i Sarajevo och Flyktingmedicinskt centrum i Linköping på uppdrag av Migrationsverket och Utlänningsnämnden.

Känner henne väl

Peep Algvere har tidigare undersökt Nadina och känner till hennes hälsotillstånd väl. Inför Migrationsverkets beslut har han granskat de två utredningarna. Granskningen kan bli det som får vågskålen att tippa över till Nadinas fördel.

- Jag har svårt att se hur man skulle kunna tolka de här utredningarna på något annat sätt, säger han.

Professorns analys är solklar:

Vården i Bosnien saknar de tekniska hjälpmedel som Nadina behöver, som till exempel en specialanpassad dator.

Specialutformade glasögon måste beställas från utlandet.

Den enda skolan för synskadade i Bosnien ligger i Sarajevo, tio mil från Nadinas hemort Gorazde.

Bosniska myndigheter bekostar den grundläggande skolutbildningen, men inte speciallärare och synhjälpmedel.

Gorazde, som är den fattigaste kantonen i Bosnien, har redan stora skulder till skolan för synskadade.

I går lämnade Nadinas juridiska ombud in professor Algveres skrivelse till Migrationsverket. Den tjänsteman som ensam avgör Nadinas framtid är enhetschef Lars Carlstedt.

Besked i nästa vecka

Han hade utlovat besked redan denna vecka. Men har nu skjutit upp avgörandet ytterligare.

- Jag kan inte säga bestämt när handläggaren kan hålla sin föredragning för mig. Troligen i början av nästa vecka. Fram till dess vill jag inte kommentera fallet, säger Lars Carlstedt.

Nadina får nu också stöd av miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand som tillsammans med partikamraten Gustav Fridolin har skrivit till Migrationsverkets generaldirektör Lena Häll Eriksson. Miljöpartisterna påpekar att barns rätt till hälsa och utveckling enligt lagen ska gå före allt annat vid beslut om uppehållstillstånd.

- Nadina har en svår ögonsjukdom som hon inte har några reella möjligheter att få vård för om hon utvisas till Bosnien, skriver de.

Över 40 000 läsare skrev på protestlistorna

Katarina Sternudd