De dödades på väg från gudstjänsten

Minst tolv dog i attack mot israeliska bosättare

NYHETER

JERUSALEM

Minst tolv israeler dog och ett femtontal skadades i går kväll vid ett palestinskt eldöverfall mot bosättare i Hebron på den ockuperade Västbanken. Bosättarna var på väg från en gudstjänst när de attackerades i en trång gränd.

Foto: REUTERS
attackerades i gränd de judiska bosättarna i den palestinska staden Hebron var på väg från kvällsbönen när de anfölls med granater och skottssalvor i en trång gränd. Minst tolv dog och ett femtontal skadades.

De israeliska bosättarna möttes av skottsalvor och handgranater när de gick till fots från Patriarkernas grav inne i Hebron till bosättningen Kiriat Arba i utkanten av staden.

Hebron lystes upp av lysraketer under eldstriden som varade i en och en halv timme. Tillskyndande soldater fastnade i korselden. Ambulanser och sjukvårdare kunde inte ta sig fram. Arméhelikoptrar försökte lyfta ut de svårast sårade men flera av dem hann blöda till döds.

Soldater offer

Flera av de döda var soldater, däribland den regionala militärbefälhavaren, en överste.

Det finns gott om soldater i Hebron, en stad där 450 judiska bosättare bor i ett befäst getto bland 130 000 muslimer.

De israeliska soldaterna har sedan några dagar tillbaka lämnat de palestinska delarna av staden, och koncentrerat trupperna runt bosättarna och de heliga platserna. Det hjälpte inte i går.

- Det går tre soldater på varje bosättare i Hebron, sa överste Igal Sharon, en tidigare befälhavare i staden, till en israelisk tv-kanal i går.

- Även om vi skulle gå in igen och ta över hela staden, skulle det inte ändra något.

Jihad tog skulden

Den fundamentalistiska milisen Islamiska jihad tog på sig skulden för attentatet, som man sa var en hämnd för Israels avrättning av en av deras ledare tidigare i veckan.

En talesman för det israeliska utrikesdepartementet kallade gårdagens attack för "Sabbatsmassakern".

- Ingen politisk process kan bedrivas så länge palestinska terrorister fortsätter med sina illdåd.

Hebron är en stad präglad av dagliga religiösa motsättningar, hat och våld.

1994 sköt den israeliske läkaren Baruch Goldstein ihjäl 29 bedjande muslimer inne i en moské vid Patriarkernas grav, innan han själv slogs ihjäl.

Hans grav i Kiriat Arba är en vallfärdsplats för de mest fanatiska bosättarna på Västbanken.

Mats Gezelius