Fotbollsproffs är terrorist

Han skulle spränga en kärnvapenbas i Belgien

1 av 2 | Foto: Olivier Matthys/EPA
Chockade belgien Nizar Trabelsis frispråkiga intervju för den belgiska radion i förrgår har chockat myndigheterna. I går inledde Belgiens regering en undersökning av hur en journalist vid radion kunde få tillträde till den misstänkte al-Qaidaanhängaren och intervjua honom före rättegången. Tribelsi spar inte på detaljerna om sitt förhållande till terroristledaren Usama bin-Ladin i radiointervjun.
NYHETER

BRYSSEL

Före detta fotbollsproffset Nizar Trabelsi hade Usama bin Ladins uppdrag att spränga en europeiskt kärnvapenbas.

Attentatet skulle skett i våras, men planerna hann avslöjas.

I dag väntar han på rättegång.

Den 13 september förra året - två dagar efter attackerna i USA - greps Nizar Trabelsi från Tunisien i sitt hem i Brysselförorten Uccle i Belgien.

32-årige Nizar Trabelsi lämnade Tunisien som tonåring. Han drömde om en karriär som fotbollsproffs i Europa.

Tolv år senare drev hans hat mot USA honom att planlägga ett attentat mot vad som anses vara ett av Europas största kärnvapenlager - Natoflygbasen Kleine Brogel i nordvästra Belgien.

Proffs i tyskland

Attentatet skulle skett i våras.

Nizar Trabelsi var 19 år när han kom till den belgiska industristaden Liège. Där började han träna med den lokala klubben Standard.

Men han stannade inte länge.

- Han provtränade. Troligen kvalificerade han inte vidare, säger klubbens presstalesman.

I stället reste Nizar Trabelsi vidare.

Han blev proffs i klubben Fortuna Düsseldorf i Tyskland. I stan hade han dessutom en farbror som hjälpte honom tillrätta.

Det var också i Düsseldorf han 26 år gammal träffade Jamel Begael, en islamist han blev nära vän med.

Han tog med sin fru och sitt barn till Afghanistan, började läsa vid en koranskola och hamnade i ett träningsläger för "karaktärsbyggnad".

Han var nöjd med att kunna bygga upp ett nytt liv och hjälpte sin hustru att starta en sömnadsateljé för afghanska kvinnor.

Mötte bin Ladin

Han träffade Usama bin Ladin, som blev hans mentor. Omständigheterna förde honom tillbaka till Europa.

Där misstänks han tillsammans med vännen Jamel Begael ha lagt upp planer att spränga USA:s ambassad i Paris. Något han förnekar.

Men enligt Jamel Begael skulle Nizar Trabelsi själv genomföra attentatet. Han skulle köra in i ambassaden med ett fordon fullastat med sprängämnen. Varken sprängningen i Paris eller i Kleine Brogel genomfördes.

I juli förra året grips Jamel Begael.

Två månader senare grips också Nizar Trabelsi.

Han berättar under ett polisförhör att det fanns planer på att använda kemikalier som skulle kunna "åstadkomma moln med giftig gas".

När Nizar Trabelsi greps hittade polisen också en lista med ingredienser för att tillverka en kraftig bomb. Den innehöll bland annat stora mängder aceton och svavel.

Kände "skobombaren"

Hos en god vän till honom fanns ämnen som kan ha varit avsedda för en bomb.

En medlem av islamisten al-Masris organisation har berättat att han tre år tidigare, i en moské, sett Jamel Begael och Nizar Trabelsi samtala med mannen som den 22 december förra året blev känd som "Skobombaren" - Richard Reid.

I dag misstänks Nizar Trabelsi också för att ha hjälpt Reid att tillverka bomben.

När skobombaren greps i Boston bar han på ett belgiskt telefonkort. Det kortet kunde i sin tur kopplas till ett annat belgiskt telefonkort - som fanns hemma hos Nizar Trabelsi.

Nizar Trabelsi var redan när han greps som terrorist känd av polisen.

Ett år tidigare förhördes han i samband med en stor diamantstöld på Bryssels flygplats i oktober 2000. Vid kuppen stals diamanter för nära 60 miljoner kr.

Petter Ovander