Hyreshus i Malmö utrymt efter bomblarm

30-tal hyresgäster evakuerades

1 av 2 | Foto: patrick persson
Ett 30-tal boende i fastigheten där den misstänkta bomben hittades evakuerades under lördagsförmiddagen.
NYHETER

Ett stearinljus, en klocka och ett batteri - förpackade i ett paket som en tickande bomb - tvingade på lördagsmorgonen polisen att snabbevakuera ett 30-tal personer i ett bostadshus vid Stenbocksgatan i centrala Malmö.

Först efter tre timmar blåstes faran över.

Skånepolisens bombtekniker hade då skjutit sönder den förmodade laddningen i det 10x30 centimeter stora paketet. Någon hade lagt paketet framför dörren till en av lägenheterna. Lägenhetsinnehavarna fann också i sin brevlåda ett meddelande med ett uttalat dödshot och en uppmaning att inte öppna dörren.

När den 41-årige mannen vid halvåttatiden ändå gläntade på dörren och fann paketet, ur vilket det tickade, ringde han till SOS Alarm som varslade polisen. Där tog man bombhotet på stort allvar. Mannen har redan tidigare utsatts för bombhot och dessutom för stor förstörelse på några bilar.

Ut via fönster

Polisen började med att tömma huset på människor. Eftersom det misstänkta paketet låg i trapphuset evakuerades de boende via fönster och balkonger och vidare på stegar ned till gatan.

- Vi bedömde bombhotet som seriöst. Det är en sak när man får en varning och en tidsfrist och en annan när förmodade bomben bara tickar och tickar, förklarade Ingvar Lundin på Malmöpolisens ledningscentral för TT. Han betecknade situationen som ''svettig''.

När polisens bombexperter kom beslutades det också att inte ta några risker utan att paketet skulle skjutas sönder. Kriminaltekniker tog efteråt noga hand om det i praktiken harmlösa innehållet för att försöka säkra bevis som kan användas när och om man kommer en misstänkt gärningsman på spåren.

Okänd orsak

Varför 41-åringen har utsatts för upprepade hot och förstörelser var inte känt, enligt polisens informationsdirektör Lars Förstell.

Kort efter det att paketet skjutits sönder fick de boende återta sina lägenheter. En del av dem hade dock under den hastiga evakueringen glömt sina nycklar och tvingades med polisens och brandkårens hjälp återvända på samma sätt som de flytt - på stegar och genom fönstren.

Thomas Hamberg/TT