Ledare för al-Qaida gripen

Men nu kritiseras Bush för att ha misslyckats

NYHETER

USA har gripit en av al-Qaidas viktigaste ledare.

Identiteten hålls hemlig – men källor talar om ”en stor fångst”.

Samtidigt växer kritiken inom landet och ledande politiker ifrågasätter om kampen mot terrorn är en framgång.

Från den amerikanska regeringen, militären och underrätelsetjänsterna läcker ständigt nya uppgifter om framgångar i kriget mot terrorn ut. Det senaste är gårdagens avslöjande att en framstående al-Qaidaledare gripits.

Mannen – vars namn inte offentligjorts – ska enligt tv-bolaget CNN:s källor tillhöra toppskiktet – en av de 24 viktigaste männen.

”En stor fångst”

Det handlar inte om Usama bin Ladin eller hans närmaste män Ayman al-Zawahiri eller Khalid Sheikh Mohammed. Men en källa säger:

- En stor fångst, definitivt en stor fångst.

Sedan tidigare har tidigare toppmännen Abu Zubaydah and Ramzi Binalshibh gripits. Dessa hämtades båda under uppmärksammade former i Pakistan och hålls nu av CIA på hemlig ort.

Gripandena är några av USA:s mest effektiva slag mot al-Qaida och ett ses som ett bevis för att kampen mot terrorn fungerar. Samtidigt är dock en ny politisk diskussion på uppsegling.

Ledande demokrater ifrågasätter nu Bushregeringens förmåga att hantera kriget mot terrorn och huruvida det verkligen varit en framgång. Tom Daschle, som majoritetsledare i senaten, säger till New York Times:

Ingen framgång

- Vi lyckas inte hitta bin Ladin, vi har inte haft någon verklig framgång när det gäller att hitta de viktigaste personerna inom al-Qaida. De fortsätter att utgöra ett lika stort hot i dag som för ett och ett halvt år sedan. Så på vilket sätt kan vi påstå oss hittills ha varit framgångsrika?

Bob Graham, demokrat och ordförande i senatens underrättelsekommitté, är inne på samma linje. I en radiointervju anklagar han Bushadministrationen:

- De är så fokuserade på Irak att de inte ägnar den uppmärksamhet de bör åt kriget mot terrorn.

Svårt avgöra hotets storlek

Trots att landet förbereder sig för ett eventuellt krig menar Bob Graham att man inte lyckats avgöra hur stort hotet är mot USA. Om bin Ladin lever – vilket en ny bandinspelning tyder på – så anser han att hotet snarast ökat.

- Om han fortfarande lever och är vid makten betyder det att al-Qaida fortsatt har en mycket kapabel och giftig ledare.

Mattias Lundell