Stormvind lyfte tåg av spåret

En död och flera skadade i Österrike i dag

Foto: AP
Detta lokaltåg sveptes av spåret i Uttendorf nära Zell am See i Österrike i dag. De kraftiga vindarna blåste dessutom bort ett hundratal hustak.
NYHETER

Kraftiga stormar orsakade i dag stor materiell förstörelse i Mellaneuropa.

I österrikiska alperna omkom en person och flera skadades allvarligt när ett tåg blåste av spåret.

Olyckan inträffade på lördagsförmiddagen nära den populära alporten Zell am See i Salzburg. Lokala medier rapporterar att en kraftig kastvind fick lokaltåget att välta.

En 72-årig kvinna skadades så svårt att hennes liv inte gick att rädda och nyhetsbyrån AP skriver att flera människor skadades allvarligt.

Andra delar av landet drabbades också hårt. I Pinzgau slet vinden av taken på omkring 100 hus och vägarna spärrades av nedfallna träd som slitits upp med rötterna. Flera mindre skogsbränder utbröt.

Regionen katastrofområde

Myndigheterna förklarade regionen som ett katastrofområdet och uppmanade människor att hålla sig inomhus. Och de blev åtlydda:

- Människor är väldigt disciplinerade, säger Franz Michel vid räddningstjänsten till den österrikiska nyhetsbyrån APA.

Under eftermiddagen började stormarna som rasat de senaste dygnen att avta, men fortfarande handlar det om starka vindar. I de tyska alperna rapporterades att vinden nådde orkanstyrkor på upp till 56 meter per sekund.

Räddningstjänsten uppger att två personer skadades när vindarna förstörde hus och fällde träd. Samtidigt stoppades både tåg och biltrafik av träd som föll ned på spår och vägar.

Mattias Lundell