Man och hustru - nu fru och fru

Tara bytte kön och blev Lillan fru

NYHETER

Lillan och Tara Engelstad har varit man och hustru i tolv år. Nu har de gift om sig - med varandra.

Orsak: Tara har bytt kön och blivit kvinna.

Foto: VG
ANDRA GÅNGEN GILLT Efter tolv år som man och hustru har Tara och Lillan Engelstad gift om sig - men nu som lesbiskt par efter Taras könsbyte.

- Jag älskar Tara högre i dag än när vi gifte oss för tolv år sedan, säger Lillan Engelstad, 43, till tidningen Verdens Gang.

Paret bor i Fredrikstad i Norge. I maj berättade Aftonbladet om hur Tara, 52, gradvis insåg att hon var en kvinna i en mans kropp. Taras fru Lillan har hela tiden stöttat henne.

Precis som i Sverige tillåter norsk lag partnerskap mellan homosexuella. Därför är Lillans och Taras äktenskap giltigt även efter könsbytet.

Ville ha välsignelse

Men det räckte inte. Som kristna ville de även ha sin kyrkas välsignelse efter att de blivit ett lesbiskt par. Något som inte var helt enkelt visade det sig. I sitt eget stift fick de blankt nej.

- De var bara intresserade av det som händer i vårt sovrum. De förstår inte att vi är samma människor som förr med samma sexuella läggning, säger Lillan.

I stället blev det bröllop i en kyrka utanför Hamar, 30 mil från Lillans och Taras hem. Där hade prästen Lasse Gran inga problem att viga paret.

Varit man sedan i maj

- De hade redan fått sitt äktenskap juridiskt godkänt. Jag anser inte att sexuell läggning har med saken att göra. Detta är ett äkta par som vill fortsätta att vara gifta, säger han.

Tara började hormonbehandlingen som gav henne en kvinnas kropp för sju år sedan. Den 6 maj i år genomgick hon den sista operationen och tog bort sin penis.

Katarina Sternudd