Svensk tog sig ombord på atomubåt

Greps tillsammans med andra aktivister i England

NYHETER

Den svenske fredsaktivisten Petter Joelson, 22, har gripits på en marinbas i Devonport i England.

Tillsammans med en annan aktivist hade han tagit sig ombord på en atomubåt.

FREDSAKTIVIST Petter Joelsson greps av brittisk polis när han vid en fredsaktion gick in på en engelsk militärbas och tog sig ombord på en atomubåt.

Petter Joelson från Hässleholm och Elisa Silvennoinen från Finland greps natten till i går.

- De klippte hål i staketet och lyckades ta sig till ubåten HMS Vanguard utan att gripas. De stannade där i knappt två timmar innan de satte i gång ett larm för att ge sig till känna, säger Marcus Armstrong, talesman för den brittiska plogbillsrörelsen Trident.

Riskerar åtal

Fredsaktivisterna greps och förhördes i går. De erbjöds att bli frisläppta mot att de gick med på att lämna sina pass och infinna sig för rättslig prövning senare. Men eftersom de vägrar kommer de att sitta i förvar till i morgon. De riskerar åtal för skadegörelse och olaga intrång.

- Jag har talat med Petter två gånger på telefon. Han mår bra. Vi har sett till att han fått kläder och böcker till cellen, säger Marcus Armstrong.

De bägge nordiska fredsaktivisterna deltog i ett internationellt läger för plogbillsrörelsen i närheten av marinbasen. Händelsen har fått stor uppmärksamhet i brittisk press. Hård kritik riktas nu mot den bristande säkerheten på militärbasen.

Fredrik Rundkvist