Toppchef för al-Qaida gripen

Erkänner attack mot franska tanker ”Limburg”

NYHETER

En hög al-Qaidachef – Mohsen F – har gripits i Kuwait.

Han har erkänt att han tillsammans med en arméofficer planerat flera attacker – och att han var med och sprängde den franska oljetankern ”Limburg”.

Samtidigt rapporteras nya hot från terrornätverket:

"Lämna oss ifred eller vänta oss i Washington och New York ."

Foto: ap
Al-Qaida-chefen erkänner attentatet mot den franska tankern ”Limburg” tidigare i höstas.

I fredags läckte nyheten om ett nytt stort gripande ut i amerikanska medier. Det är ännu oklart om den gripne Mohsen F är samme person.

Kuwaitiska medier rapporterar på söndagen att 21-årige Mohsen F ska ha spelat en viktig roll för al-Qaidas verksamhet i Mellanöstern. Trots sin ringa ålder beskrivs han av tidningen al-Watan, som i dag citeras av brittiska BBC, som en veteran från krigen i Tjetjenien och Afghanistan och som ledare för al-Qaidas verksamhet på den arabiska halvön.

Greps i gemensam operation

Mohsen F greps för ett par veckor sedan i en operation där den kuwaitiska underrättelsetjänsten fått assistans av kollegor från USA, Frankrike och Saudiarabien.

I förhören uppges Mohsen F ha erkänt mycket av det som ställts mot honom. Han har erkänt:

Hur han tillsammans med en pensionerad officer från den kuwaitiska armén har samlat in närmare 1,1 miljoner kronor för att finansiera terrorattacker.

Att han var med och planerade den attack mot ett hotell i Jemen som polisen lyckades stoppa. Hotellet ligger i huvudstaden Sana och är populärt bland amerikanska turister. Terroristerna planerade att köra en lasbil full med sprängmedel in i hotellet.

Att han hade del i förra månadens attack mot den franska oljetankern ”Limburg” och att han ska ha haft någon slags ”koppling” till attacken mot det amerikanska örlogsfartyget ”USS Cole” då 17 amerikaner omkom.

Nya hot

Samtidigt uppges nya hot ha kommit in till de arabiska tv-bolaget al-Jazeera från al-Qaidaledningen. Textdokumentet skickades till journalist Yosri Fouda – som tidigare intervjuat flera av al-Qaidas toppmän – och är inte signerat.

Det riktar sig till alla icke-muslimer och sägs vara en förklaring till varför al-Qaida slår mot USA och andra västländer. Och innehåller nya hot.

Bland annat står det att attacker mot civila är befogade eftersom amerikanska skatter finansierar ett orätt krig mot muslimer och att USA är det värsta landet i mänsklighetens historia.

BBC citerar:

”Upphör med ert stöd till Israel mot palestinierna, till ryssarna mot tjetjenerna?till korrupta ledare i era länder?lämna oss ifred eller vänta oss i Washington och New York."

Mattias Lundell