Försökte mörda fem prostituerade

Misstänkt familjefader gripen – efter ett års polisjakt

NYHETER

Den 33-årige familjefader hittade sina offer i sexannonser.

Det tror den norska polisen som misstänker mannen för mycket grova övergrepp mot fem prostituerade.

Och att han därefter försökte han mörda dem.

Norska VG avslöjar i dag att polisen i Oslo i över ett år – och i största hemlighet – jagat den man som utfört en serie sexbrott mot unga prostituerade kvinnor från Östeuropa. Genombrottet kom i oktober och den 33-årige mannen sitter nu häktad, misstänkt för fem mordförsök, våldtäkter, våldtäktsförsök och rån.

- Vi menar att mannen har studerat tidningsannonser med kvinnor som vill sälja sex och att han därefter bestämt träff med dem på lägenheter runt om i centrala Oslo, säger Finn Abrahamsen, vid Oslopolisen, till VG.

Blev livsfarlig

I lägenheterna har mannen visat en annan sida. Han blev livsfarlig.

- Han har helt enkelt försökt ta livet av dem och våldtagit flera av dem. Kvinnorna har utsatts för mycket svåra övergrepp, säger Finn Abrahamsen.

Den 33-årige familjefadern nekar till brott. Polisen säger att han har sagt en del i förhören, men det har inte handlat om medgivanden.

- Han nekar till polisens anklagelser och förnekar skuld. Det här har tagit hårt på mannen, säger mannens advokat Morten Furuholmen till VG.

Förundersökningen är dock långt ifrån klar och advokaten har begränsad vetskap om vad polisen har för bevis mot mannen. Och polisen är hoppfull och övertygad om att rätt man är gripen.

33-åringen misstänks för tre övergrepp i augusti, september och december i fjol och för två i mars och april.

Slog sig fri

- Det kan mycket väl handla om fler misshandlade kvinnor och vi är mycket intresserade av att de i så fall hör av sig, säger Finn Abrahamsen.

Den fem kvinnorna är mellan 20 och 22 år gamla. Bara en av dem lyckades slå sig fri och undvika våldtäkt. De kommer alla från Baltikum och rör sig bland Oslos prostituerade.

- Flera av dem har också känt igen honom vid fotokonfrontation, säger Finn Abrahamsen.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM