Strejk leder till stora förseningar på Arlanda

Ett 80-tal avgångar från Köpenhamn inställda

NYHETER

SAS visste ingenting.

Men på söndagen gick bagagepersonalen på danska Kastrup ut i vild strejk.

Resultatet – inställda flygningar i Europa och stora förseningar på Arlanda.

Och nu hotar kaos i veckan.

SAS kan ännu inte överblicka konsekvenserna av den vilda strejk som i eftermiddags bröt ut på Kastrup i Köpenhamn. Flygbolaget vet inte när bagagepersonalen återvänder till sina arbeten.

- Även om de kommer till nästa pass i morgon så kommer det ändå att få konsekvenser. Det står flygplan som bagaget inte har plockats av, säger Mimmi Hildebrand på SAS pressjour till aftonbladet.se.

Nytt planeringssystem

Konflikten handlar om ett nytt planeringssystem som just införts, men vad det är i detta som fått personalen att i dag lämna sina arbeten vet man inte. TT rapporterar att personalen är missnöjd med nya arbetsuppgifter i samband med att flygplan flyttas från de parkeringsplatser där de ställs upp vid på och avstigning.

- Ett skiftbyte under eftermiddagen förhindrades genom strejkvakter, säger Anni Dalsgaard på SAS informationsavdelning till nyhetsbyrån Ritzau.

Konsekvenserna blev snabbt tydliga. SAS har flyttat om arbetsuppgifterna, men bara 30 procent av flygningarna kan lämna Kastrup. Vid 21-tiden hade SAS ställt in ett 80-tal flygningar i Skandinavien och Europa.

- Ingen av flygningarna till Arlanda har hittills blivit inställd. De har bara drabbats av väldigt stora förseningar, säger Mimmi Hildebrand.

Tre timmars förseningar

På eftermiddagen gick flyg med uppemot tre timmars förseningar mellan Köpenhamn och Stockholm. På SAS är man förtvivlade över situationen.

- Köpenhamn är vår största knutpunkt, så det får enorma konsekvenser. Det är tråkigt, eftersom det slår mot tredje part, Mimmi Hildebrand.

Enligt Hildebrand var läget inför måndagen oklart vid 21-tiden på söndagskvällen. Fortsätter strejken i Köpenhamn kan det få följdreaktioner som påverkar flygtrafiken i Sverige.

- Jag har fått två olika besked. Det ena säger att strejken upphör klockan fem på måndagsmorgonen och det andra att den upphör först klockan halv ett på eftermiddagen. Om den inte upphör klockan fem så har vi problem.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM