Minst fyra miste livet i orkanvindar

Kraftiga jordskred, utslagna väg- och tågförbindelser i Mellaneuropa

1 av 5 | Foto: AP
Hus förstördes och fordon krossades när stormvindarna fick bråte och lermassor att delvis begrava den schweiziska byn Schlans.
NYHETER

HAMBURG/MÜNCHEN

Minst fyra dödsfall, översvämningar, ras, stormskador och ett otal skadade människor rapporterades från Mellaneuropa efter orkanvindar under helgen.

Den varma sydliga vinden, som kallas föhn norr om Alperna och scirocco i Italien, är ett återkommande väderfenomen, men så kraftig som i år uppges den inte ha varit på 20 år.

I österrikiska Salzburg fick vindarna ett regionaltåg att spåra ut nära Zell am See. En 72-årig kvinna omkom och flera personer skadades. I Oberösterreich tappade en 39-årig jägare balansen i det hårda vädret och vådasköt sig själv till döds.

Bara i Bayern i södra Tyskland räknade man på söndagseftermiddagen med tio skadade. i Bayern rådde myndigheterna allmänheten att stanna inomhus sedan träd blåst omkull och träffat bland annat bilar. Trakten av Garmisch-Partenkirchen var mest utsatt, och nyhetsbyrån DPA talade om "hela skogar" som knäckts.

Flodstopp

Rhen hörde till de floder som översvämmades och båttrafiken på floden har stoppats åtminstone till på tisdag.

Särskilt i Frankrike, men också i bland annat Skottland, fick hundratals personer evakueras efter skyfall.

I den schweiziska alpkantonen Grisons skadades minst sju invånare i byn Schlan i ett jordskred, som begravde flera hus i byn och ledde till att invånarna fick undsättas med helikopter. I en närliggande stad skadades fyra personer av ett jordskred när de höll på att röja en väg som blockerats.

Såväl i Schweiz och Österrike som i Frankrike och Tyskland slogs väg- och tågförbindelser och elförsörjning ut i många berörda områden.

Flygsand

I Norditalien saknades en 31-årig kvinna och hennes åttaåriga dotter. Deras bil troddes ha ryckts med i floden Addas strida vatten.

Så långt söderut som i Rom uppgavs tio människor ha skadats. I Genua betydligt längre norrut tvingades man tidvis stänga flygplatsen eftersom vindarna från Sahara förde med sig sand som förstörde sikten.

I södra Italien var de varma sydvindarna till större glädje; där återvände sommarvärmen, med 30 grader på Sicilien.

I Tjeckien rapporterade tidningen Lidove Noviny att tre värdefulla stenaltare från 1500-talet återfunnits tack vare översvämningarna tidigare i år. Det skedde i en kyrka i byn Zalezlice, där 118 hus blev förstörda under sommarens katastrof. Vattnet spolade också bort de träkonstruktioner som hade dolt altarstenarna.

TT-DPA