Kapningsförsök mot israeliskt trafikplan

Man med fickkniv stoppades av säkerhetsvakter ombord

NYHETER

ANKARA/JERUSALEM

Israeliska säkerhetsvakter stoppade på söndagen ett misstänkt försök att kapa ett passagerarplan tillhörigt det israeliska flygbolaget El Al, rapporterade israelisk radio och flygplatskällor i Turkiet.

Flygplanet, som hade 170 personer ombord, var på väg från Tel Aviv till Istanbul och landade senare där utan problem. En misstänkt "terrorist" sades sitta i förhör hos turkisk polis på Atatürk-flygplatsen i Istanbul.

Israeliska massmedier uppgav att en man, sannolikt en israelisk arab, hade försökt att tränga in i förarkabinen men snabbt hejdats av säkerhetsvakterna.

- Vi hörde folk säga att slagsmål hade brutit ut och en halv minut senare märkte vi att en man stormade fram från rad fem eller sex mot förarkabinen, angrep en flygvärdinna och försökte ta sig in i cockpit, berättade en passagerare för den israeliska arméradion.

Vakterna tryckte enligt vittnet ner mannen på golvet med ansiktet nedåt.

- Passagerarna var hysteriska men besättningsmedlemmarna var mycket samlade, de lugnade ner oss, tillade passageraren.

Den israeliska dagstidningen Haaretz uppgav enligt DPA att den misstänkte kaparen hade en fickkniv. Hur han hade kunnat få den ombord förbi den israeliska flygplatskontrollen, som betraktas som den mest rigorösa i världen, var inte känt.

TT-Reuters