"Ge Maria platta på Plattan"

Borgarråd vill sätta upp minnestavla på Sergels torg

1 av 2 | Foto: MALMBERG & WICKLIN
MINNESVÄRD MUSIKER Margareta Olofsson (v) föreslår att en platta i sten sätts upp på Sergels torg till minne av gatumissionären Maria Johansson.
NYHETER

Gatumissionären Maria Johansson kan få en minnestavla på Sergels torg där hon verkade i 30 år.

Maria Johansson avled nyligen 84 år gammal.

Vänsterpartiets socialborgarråd Margareta Olofsson ska i början av veckan lämna en skrivelse om det tilltänkta minnesmärket till kommunstyrelsen, uppger SVT:s ABC-nyheter.

- På morgonen fick jag se att hon hade dött och då dök idén upp om att hedra henne på något sätt, säger Margareta Olofsson.

Sedan 1972 stod Maria Johansson vid en pelare med sin orgel och spelade och sjöng andliga sånger. I ur och skur. Den 4 september skulle hon ha firat 30 år som artist på Plattan men hälsan satte stopp. I början av november avled hon.

Margareta Olofsson tycker att någon form av minnesmärke skulle vara en påminnelse om Marias trogna missionerande. Hon var en del av stadsbilden, säger Olofsson.

- Hon betydde väldigt mycket för många människor, både genom sin musik, sina mackor och genom att bara finnas till, säger Margareta Olofsson.

Hon tycker att minnesmärket borde vara en platta i sten med någon form av inskription. Hon tror att chanserna att få igenom förslaget är goda.

Annika Sohlander