Josefin har hjärtat i Bollnäs

NYHETER

Den första advent kröns Årets Lucia på Skansen. I år utses luciakandidaterna av olika landshövdingar, och ska också fungera som ambassadörer för sitt län. Varje dag presenterar vi en ny kandidat. Kandidat nummer sex är Josefin Fredriksson från

Gävleborgs län.

Bäst med Gävleborgs län:

Foto: STEFAN MATTSSON
LUCIAMINNET: - En morgon väckte mamma mig - tidigare än vanligt. Vi gick ner i gillestugan och hon hade gjort ett stort pepparkakshjärta till mig och en lussebulle till pappa. Det var en varm, röd känsla.

Hon bor visserligen i Stockholm, men hjärtat klappar för Bollnäs där hon vuxit upp. Där finns familjen och pojkvännen Anders.

Det var musiken som fick Josefin Fredriksson att flytta från sina rötter. Hon pluggar på Belelseminariets musikinstitut. Sjunger och spelar piano.

- Just nu är jag mest inne på att sjunga jazz.

Helst vill hon bli sångpedagog.

- Jag tycker om att jobba med barn. Jag jobbade som instruktör på ett kollo i USA en sommar och det gjorde ett starkt intryck.

Det märks att hon är mån om människor, talar om att få åtminstone en person att må bättre varje dag.

Just nu längtar hon efter skidåkning, telemark, i Järvsö. Där finns en skidanläggning med 15 nedfarter.

Annars är Gävleborg landets mest utpräglade skogslän. Hela 80 procent täcks av skog, där Stora Enso och Modo är stora ägare.

I residensstaden Gävle huserar Sveriges Järnsvägsmuseum, med lok och vagnar från 1870-talet och framåt, men också skyltar, affischer, möbler, verktyg och mycket annat. Samlingarna räknas som en av världens allra finaste i sitt slag.

Det latinska namnet på Gävle är Gevalia, som också har gett namn åt kaffet.

I år fyller Högskolan i Gävle 25 år. Just utbildningen är Josefin stolt över i sitt län.

- På min gymnasieskola i Bollnäs tog de vara på oss som individer. Det viktiga var inte att alla skulle bli stjärnor, utan att alla mådde bra. Samarbete genomsyrade dagordningen, säger Josefin Fredriksson. Så borde det vara överallt.

Bäst med Gävleborgs län

Eva Barkeman