IT är ute - nu väljer vi vård

NYHETER

IT-krisen skrämde ungdomarna.

Antalet sökande till systemvetarlinjen har rasat 85 procent på fyra år.

- Det liknar utvecklingen av aktiekurserna, säger Stig Forneng, utredare på Högskoleverket.

Foto: LARS-OLOF ENGLUND
SADLAR OM Linda Söderlund jobbade tidigare med internet - nu vill hon bli sjuksköterska. Det vill Yohanes Solomon också, en underskötare som satsar på vidareutbildning inom vården.

Studenternas val inför vårterminen 2003 är en efterlängtad julklapp till den krisdrabbade vården och omsorgen.

Enligt en rapport från Högskoleverket har antalet sökande till sjuksköterskeutbildningarna ökat med 16 procent. Även sjukgymnast- och arbetsterapeutlinjerna ökar i popularitet. Läkare (+ 26 procent) och tandläkare (+ 37 procent) är ständiga favoriter men det är psykologlinjen som toppar, med fler än åtta förstahandssökande per utbildningsplats.

Lärarlinjen också populär

Skolorna kan också glädjas, antalet blivande lärare bara ökar, medan andra utbildningar upplever en svacka.

Studenternas intresse har svalnat för bland annat matematiska och naturvetenskapliga linjer samt medie- och kommunikationsvetenskap där antalet sökande sjunkit med 20 procent på ett år.

Mest spektakulärt är, enligt Högskoleverket, raset för IT-utbildningarna.

- Det är en ovanligt kraftig och ovanligt snabb nedgång, säger Stig Forneng.

Våren 1999 var antalet sökande till systemvetenskapliga utbildningar drygt 2 300. Inför våren 2003 är antalet 341. Det är ett ras från 8,5 förstahandssökande till 0,9 per plats.

- Vi såg en kraftig uppgång i utbildningen när diskussionen om IT var som hetast. Men IT är fortfarande en växande sektor på arbetsmarknaden. När de här studenterna når arbetslivet om 4-5 år har branschen sannolikt återhämtat sig. IT kommer igen.

Britt Peruzzi