Byggchef mutades med lyxresa

Leverantör: Man måste ge något – annars går budet till nästa firma

NYHETER

Här roar sig arbetsledaren Hans Johansson vid Bravidakoncernen i Malaga på spanska solkusten.

Han är på mutresa och allt betalas av Ronny Andersson på ett fläktföretag.

– Hasse Johansson vill ha sådana här resor och så länge vi smörjer honom är det inga problem för oss att få jobb av Bravida, säger Ronny Andersson till Aftonbladet.

betalade resan Här är Ronny Anderssons egna kvitton på bjudresan till Malaga i november 2000. I Spanien bodde Bravidakoncernens arbetsledare Hans Johansson i ett eget radhus med sin fru. – Vi betalade uppehälle och allting, säger Ronny Andersson på Fläktsystem AB.

Hans Johansson har som arbetsledare på Bravida Öst AB en nyckelposition när det gäller kontakter med olika underleverantörer.

Det är många småfirmor som slåss om jobben och Bravida Öst är ett ledande företag inom installations- och servicebranschen.

Eget radhus i Spanien

– Hasse Johansson spelar inte golf så han vill ha sådana här vanliga resor, säger Ronny Andersson.

Den 1 november 2000 klockan 17.00 klev Hans Johansson och hans hustru på flyget till Malaga.

Ronny Andersson hade betalat biljetterna och i Spanien väntade ett eget radhus för paret Johansson.

– Vi betalade uppehälle och allting. Vi var på restauranger och käkade och han sa att så länge han är på Bravida kommer vi att få jobben, säger Ronny Andersson.

Hur gick det till när du köpte den här resan till Hans Johansson?

– Han sa att han fyllde 60 nästa år och frågade om han inte kunde få något i förskott och det var den här resan han ville ha.

Hans Johansson vill inte kommentera bjudresan till Malaga.

– Jag säger ingenting i princip.

Men du var där. Varför åkte du på en sådan resa?

– Varför? det är en sak, men just nu sitter jag och äter och har inte tid att prata överhuvudtaget.

Ronny Andersson som tillsammans med en kollega driver företaget Björn Hesselgren Fläktsystem AB berättar hur han har bjudit en rad arbetsledare inom Bravidakoncernen – det handlar om allt från Ålandskryssningar till dyra presenter.

”Har blivit en ful ovana”

– När de får in ett nytt jobb ringer de och frågar om vi kan ta det och då tillhör det att man ska ge någonting, annars går budet till nästa firma, säger Ronny Andersson.

– Det är alltid presenter. Man åker upp till Bravida och ställer sakerna på bordet och det har blivit en sådan ful ovana för dem att de inte ens tackar längre, de ska bara ha den där Orreforsvasen eller whiskyflaskan.

Hösten 2001 köpte Ronny Andersson en vedklyv för närmare 12 000 kronor och levererade den hem till projektledaren Robert Andersson på Bravida Öst.

– Han är inte lite fräck, den killen. Han sa att han behövde en vedklyv och om jag gav honom det skulle mitt företag få ett stort jobb i södra Stockholm.

Ronny Andersson är trött på de utbredda mutorna inom byggbranschen:

– Som det funkar nu måste vi ta med de här presenterna och bjudresorna i kalkylerna när vi räknar på ett jobb, annars går det inte ihop.

Nu när du berättar öppet om det här så riskerar du själv att åka dit för bestickning?

– Ja, jag är medveten om det. Men jag vill få ett stopp på det här nu.

Björn Hesselgren Fläktsystem AB och Bravida Öst ligger i dag i tvist med varandra angående betalningen för ett stort arbete på Södersjukhuset i Stockholm.

Tackade för ”lånet” i brev

Fläktsystem kräver drygt 1,7 miljoner kronor, men Bravida Öst vägrar betala och menar att timredovisningen inte stämmer och att de har drabbats av merkostnader eftersom arbetet inte blev klart i tid.

– Det drog ut på tiden för att vi inte fick betalt. Vi avbröt arbetet när de slutade betala oss, säger Ronny Andersson.

Samtidigt som tvisten seglade upp gick de högsta cheferna på Bravida Öst på Robert Andersson och uppmanade honom att lämna tillbaka den nyinköpta vedklyven.

Han skrev då ett brev till Ronny Andersson och tackade för ”lånet”.

– Jag fick tillbaka den efter ett halvår och Robert sa att han hade tvingats att lämna tillbaka den.

”Det föreligger en tvist”

Robert Andersson uppger att vedklyven var ett lån, men medger att det var hans chefer som uppmanade honom att lämna tillbaka den.

– Ja, det stämmer. Det föreligger en tvist mellan Bravida och Fläktsystem, och de ansåg att det inte skulle finnas några oklarheter någonstans, om vi hade några affärer med dem så skulle det fram på bordet.

Bravida Östs vd, Christer Rohlin, uppger att han inte känner till gåvor och bjudresor:

– Jag har gått in som vd nu under hösten och det här är saker som ska vara ett år tillbaka.

– Han (Ronny Andersson) påstår en sak och de andra har en helt annan uppfattning. Jag vill inte uttala mig om någonting.

Rohlin uppger att det är förre vd:n Greger Nyström som ska handlägga det här ärendet.

– Det har sagts att jag inte behöver sätta mig in i den biten för det är på en sådan låg nivå.

Greger Nyström uppger att han inte känner till

bjudresorna och presenterna.

– Om några oegentligheter förekommit så vill jag att Ronny Andersson talar om vad det är så vi kan ta tag i det här.

Läs också:

Antalet åtal för mut- och bestickningsbrott ökar. Inom byggbranschen krävs det enligt en småföretagare ibland semesterresor och dyra presenter för att man ska kunna sluta avtal. Aftonbladets reporter Richard Aschberg har granskat branschen och kan i dag avslöja en arbetsledare inom Bravidakoncernen med fingrarna i syltburken – fotograferad och dokumenterad på en bjudresa till semesterparadiset Malaga.

Richard Aschberg