Strejk tvingade SAS ställa in 90 avgångar

Vilda strejken på Kastrup avbröts klockan 13

NYHETER

KÖPENHAMN

Omkring 90 flygningar med SAS fick ställas in på måndagen på grund av bagagepersonalen på Kastrups avtalsstridiga strejk.

Arbetet återupptogs tidigt på eftermiddagen, men först på tisdagsmorgonen väntades flygtrafiken flyta normalt igen.

Att ta reda på och eftersända allt bagage som blivit kvar i terminalerna beräknas ta ytterligare ett par dygn. Kostnaden för strejken ligger enligt SAS på omkring 15 miljoner danska kronor.

Värst drabbades den danska inrikestrafiken och flygningarna mellan Kastrup och olika destinationer runt om i Europa.

- På Arlanda har det däremot flutit väldigt bra under dagen, sade Carina Diamant vid SAS svenska pressjour till TT.

Trafiken från Kastrup till USA och Asien drabbades i stort sett inte alls. Förutom de inställda turerna blev det kraftiga förseningar på flera linjer, förseningar som flygbolaget räknade med att kunna beta av undan för undan sedan strejken avblåstes vid 13-tiden på måndagen.

Tyngre arbete

Många resenärer fick också bokas om till andra bolag eller till senare avgångar.

Strejken bland mellan 700 och 800 SAS-anställda i bagagehanteringen inleddes på söndagen som en protest mot att arbetet blivit allt tyngre. På söndagen ställdes 85 flygningar från Kastrup in och ett par tusen resenärer fick tillbringa natten på hotell i Köpenhamn.

Strejkaktionen avslutades åtminstone tillfälligt på måndagen efter ett löfte om en träff mellan företrädare för facket och arbetsgivarsidan. Vid ett möte på tisdagsmorgonen ska sedan bagagepersonalen ta ställning till om det som kommit fram vid diskussionerna ska betraktas som tillfredsställande eller inte.

Lyfter flera ton

Eftersom aktionen är avtalsstridig riskerar de strejkande böter. Enligt deras talesman, Kell Bistrup, har personalminskningar inom bagagehanteringen lett till en orimlig arbetssituation för dem som är kvar.

- Nu lyfter var och en av medarbetarna mellan fem och sex ton bagage om dagen. Vårt krav är att vi ska komma ner under fyra ton, annars blir folk helt enkelt utslitna, säger Bistrup till danska nyhetsbyrån Ritzau.

SAS informationschef i Danmark, Troel Rasmussen, säger att han har svårt att spontant känna igen de anställdas beskrivning av arbetssituationen.

- Det har inte blivit fler kilon att lyfta, säger han till Ritzau.

Cecilia Klintö/TT Peter Palmkvist/TT