77-åring mördad i misslyckat rån

Polisen jagar flera rånare – som inte kom över någonting

Foto: HASSE ROSENTHAL
Här mördades 77-åringen. Mannen hittades svårt blödande av två förbipasserande. Polisen misstänker att knivmordet var ett misslyckat rånförsök. Rånarna flydde utan att ha kommit över någonting.
NYHETER

Ett rånförsök som gick snett.

Så beskriver Söderortspolisen i dag den brutala knivmordet på en 77-årig man i Skärholmen.

Polisen jagar nu ett par gärningsmän – som inte kom över någonting.

Mordet i torsdags eftermiddag blev upptakten på en intensiv polisutredning, men på måndagen hade polisen ännu ingen misstänkt. Däremot börjar bilden av vad som utspelades på cykelbanan att klarna.

På väg hem

77-åringen var sannolikt på väg hem och kom gående från Skärholmens tunnelbanestation när han mötte sin mördare. Söderortspolisen misstänker att han utsattes för ett rånförsök. Ett hundratal meter från brottsplatsen låg mannens lilla, bruna portföljliknande väska.

- Den var öppnad som om man gått igenom den och slängt den, säger Lone Callias, chef för Söderortspolisens våldsrotel, till aftonbladet.se.

- Det var klumpigt skött.

Plånbok med 600 kronor

Rånarna kom inte över någonting. Kvar på kroppen hade 77-åringen sin plånbok med 600 kronor i.

Mannen var miljonär och hade en betydande förmögenhet. Men polisen tror inte att gärningsmannen kände till något om detta.

- Jag tror inte att det spelat in. Det ser i nuläget inte ut så, säger Lone Callias.

I stället tror polisen att 77-åringen var ett slumpvis utvalt offer. Och att det var åtminstone två unga och/eller narkotikapåverkade personer som försökte råna honom.

- Det finns flera teorier. Man har gjort detta, det går snett och man springer därifrån. Eller så har man skrämts av att det kommit folk eller man hört något, säger Lone Callias.

Polisen vädjar om tips

Polisen har dock haft svårt att få fram vittnen och vädjar därför fortsatt till allmänheten om att komma in med tips. De som sett mannen såg honom efteråt.

Det var bland annat två förbipasserande som hittade 77-åringen blödande till döds på en cykelbana i Skärholmen i sydvästra Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet var mannen halspulsåder avskuren. Läkarna hade aldrig en chans att rädda mannens liv.

Mattias Lundell