Hugo, 23, ska uppfylla pappa Jans dröm

Först i America´s Cup – sedan i Stenbecks- imperiet

NYHETER

Hugo Stenbeck, 23, ska uppfylla pappa Jans dröm.

Först ska seglingstävlingen America’s Cup vinnas – sedan ska han in i familjeföretaget.

Nye chefen Hugo Stenbeck vet redan hur han fattar beslut:

- Jag följer magkänslan eller gör som pappa skulle ha gjort, säger han till New York Times.

Hugo Stenbeck har tagit över pappa Jans seglingsprojekt ”Victory Challenge”.

Beskedet om Jan Stenbecks död i Paris i augusti i år blev ett hårt slag för familjen och vännerna. Vid 59 års ålder tog hjärtattacken finansmannens liv.

Samtidigt gick en chockvåg genom Kinnevik – Stenbecksfärens maktbolag – med en känsla av osäkerhet om framtiden. Och familjen samlade snabbt bolagschefer och rådgivare.

Uppvuxen med seglingen

Då hade äldste sonen Hugo Stenbeck redan fattat sitt beslut. Medan storsyster Christina Stenbeck, 25, skulle ta hand om affärerna ville han – som växt upp med seglingen – uppfylla drömmen om America’s Cup.

- Jag reste mig upp och sa att om jag kan övertyga er att fortsätta bekosta projektet, så ska jag åka dit ned och se till att vi klarar det, berättar Hugo Stenbeck i gårdagens New York Times.

Han gör det i ett stort reportage. För plötsligt står 23-åringen i fokus, särskilt som han är den yngste ansvarige för ett America’s Cup-lag. Han har medverkat vid ett par presskonferenser och verkar inte lika skygg för medierna som sin far. Samtidigt förbryllas han.

- Jag har inte gjort mycket för att förtjäna medias intresse, sa Hugo Stenbeck vid en pressträff under seglingarna i Auckland.

De första upplevelserna av berömmelsen blev tuffa. Jan Stenbecks död gav stora rubriker och Hugo Stenbeck kände sig närmast belägrad i hemmet i Luxemburg där familjen samlades.

”Levde som fångar”

- Vi levde nästan som fångar, säger han.

- Vi var tvungna att skicka en bulvan för att kunna hyra en videofilm. Jag antar att det är en del av spelet, men det var tufft.

Trots det tvivalde han inte på att det skulle gå att genomföra Jan Stenbecks dröm. Och det var inga problem för Hugo Stenbeck – som växt upp i USA, men som pratar svenska – att försöka hjälpa svenskarna slå amerikanerna.

- Jag har alltid hållit på svenskarna mot amerikanerna, eftersom jag alltid känt för den små killarna, säger han.

Det stora reportaget i New York Times täcker in de pågående seglingarna, historien om Jan Stenbeck (en ”larger-than-life man”) och sonens framtid. Projektet i Nya Zeeland verkar ha givit Hugo Stenbeck blodad tand. Nu talar han om att återvända till studierna i New York – för att kunna ta del i familjeföretaget.

Och den svåraste dagen har han bakom sig. Förra torsdagen skulle Jan Stenbeck ha fyllt 60 år.

- Det var den svåraste dagen. Men jag måste fortsätta kämpa på, med det projektet och med livet.

Mattias Lundell