Familjen Larssons syn kostar 4 000 kronor om året

”Det borde finnas ett bidrag för glasögon”

NYHETER

Varje år pungar familjen Larsson ut med 4 000 kronor för glasögon till barnen.

- Det borde finnas ett bidrag för glasögon. Ett gravt synfel är lika handikappande som ett hörselfel, säger mamma Annika, 35.

Foto: HENRIK HANSSON
"Svårt att få pengarna att räcka till" Glasögon är en stor kostnad för många barnfamiljer. I synnerhet om flera i familjen har dålig syn. Nya glasögon till Simon, 9, och Lisa, 6, kostar föräldrarna Peter och Annika Larsson 4 000 kronor om året. "Det skulle vara roligt att någon gång kunna lägga pengarna på något trevligt till hela famijen i stället, som semester till exempel", säger Annika.

Familjen Larsson i Borlänge består av pappa Peter, 36, mamma Annika, 35, och barnen Simon, 9, och Lisa, 6.

Både Annika och barnen ser dåligt, de är översynta.

Barnen måste byta varje år

- Simon fick sina första glasögon när han var två och ett halvt år. Sedan dess har han opererats och synen har förändrats ett antal gånger, säger Annika Larsson.

Men också hans lillasyster ser dåligt.

- För Lisa får vi ett bidrag på 500 kronor. Men för Simon får vi stå för hela kostnaden själva. Det kostar oss 3 000-4 000 kronor varje år.

Peter Larsson fyller i:

- Barnen måste byta glasögon en gång om året. Dels håller de på mer med sina glasögon, dels har de svårt att vara lika försiktiga som vuxna. De måste ju få leka.

Vill ha bidrag upp till 18 år

I Dalarna ges glasögonbidrag bara till de minsta barnen, till och med 7 år.

- Det ska inte spela någon roll var man bor. Det borde finnas ett grundbidrag till glasögon som är lika stort över hela landet och som utgår under lång tid, kanske tills barnet fyller 18 år, säger Annika Larsson.

- Glasögon är väldigt dyrt. Särskilt kännbart blir det i familjer där flera av barnen ser dåligt.

Peter Larsson är sjukskriven sedan två år tillbaka och Annika, som jobbar med att inreda kontorsmiljöer, berättar att det är svårt att få pengarna att räcka till.

Glasögon viktigt i skolan

- Det skulle vara roligt att någon gång kunna lägga pengarna på något trevligt till hela familjen i stället, som semester till exempel.

Därefter tillägger hon:

- Glasögon till barnen är en utgift som vi alltid har prioriterat. Om de inte har glasögon som passar kanske de inte hänger med i skolan.

Anette Holmqvist