Brandman på jakt efter brandvarnare

1 av 2 | Foto: HANNA TELEMAN
LÅG I EN LÅDA Linda Sandsten hade en brandvarnare - men den låg omonterad i en byrålåda. Barnen Alexander och Emelie tittade nyfiket på när brandmannen Tony Hallin kom förbi på sin brandvarnarinspektion.
NYHETER

Den räddar liv. Och det är lag på att ha brandvarnare i sitt hem.

Ändå är det långt ifrån alla stockholmare som har en - som fungerar.

- Undersökningar säger att 79 procent av hushållen i Stockholm har fungerande brandvarnare, men jag tvivlar. Snarare är det 30-40 procent, säger Tony Hallin, brandman i Stockholm.

Vid de flesta bostadsbränder med dödlig utgång saknas brandvarnare. Politikernas mål är därför brandvarnare i alla hem i Stockholms stad före årsskiftet.

En i varje rum

Enligt lagen är det fastighetsägaren som ska se till att brandvarnarna kommer på plats. Den boende ansvarar för att den fungerar.

Aftonbladet följde med Stockholms brandförsvar på inspektionsrunda i några slumpmässigt utvalda hus i Hässelby, Bromma och Blackeberg.

- Intresset för brandsäkerhet är väldigt ojämnt fördelat. Man kan komma till pensionärer som har brandvarnare i varje rum, medan den ensamma mamman inte har en enda, säger Tony Hallin.

Det första huset på Viveka Trolles gränd är ett talande exempel.

Makarna Anna-Stina och Ejve Olsson, båda i 70-årsåldern, är de enda av åtta inspekterade hushåll som har brandvarnare. Men de har å andra sidan två.

Lovar sätta upp den

Högst upp i en av portarna bor en barnfamilj. Med lilla Emelie på armen erkänner Linda Sandsten, 25, att hon har brandvarnare i byrålådan.

Hyresvärden Svenska bostäder skickade med den med kontraktet.

- Du har rätt att få hjälp att sätta upp den. Men det kan ju dröja så det är bättre att göra det själv, säger Tony Hallin.

Linda Sandsten lovar att brandvarnaren ska sättas upp - i kväll när ungarna har somnat.

Katarina Sternudd