Tvättmaskinen exploderade i Antons ansikte

Tillverkaren: Det var inte något fel på den

1 av 2 | Foto: Privat
Tvättmaskinens glas exploderade i ansiktet på Anton, 3. "Jag blev jätterädd", säger han. "Han kunde lika gärna fått halspulsådern avskuren eller blivit blind", säger mamma Inger Lännholm.
NYHETER

Anton, 3, skulle hjälpa mamma att hänga upp tvätten.

Plötsligt exploderade glaset i tvättmaskinen. Anton fick flera skärsår i ansiktet.

- Det var blod och glassplitter överallt, säger mamma Inger Lännholm.

Anton hade just badat. Klädd i enbart en badrock skulle han hjälpa sin mamma att hänga upp tvätten.

- Han plockade ut kläderna ur maskinen och gav dem till mig i det andra rummet där jag hängde upp dem, säger Inger Lännholm.

Plötsligt hörde hon en smäll och klirret av krossat glas. Sedan var det tyst i en sekund innan Anton panikskrek av rädsla och smärta.

Fick flera sår

- Jag rusade in i badrummet för att se vad som hänt. Det första jag såg var hur blodet rann ur flera sår i Antons ansikte. Sedan upptäckte jag allt glassplitter, säger Inger Lännholm.

- Jag gav mamma kläderna. Då sprack glaset på mig. Jag blev jätterädd, säger Anton.

Mor och son åkte till Huddinge sjukhus. Där konstaterade läkarna ett djupt skärsår ända in till brosket i näsan. En annan glasbit hade trängt in i kinden och ytterligare en strax under ögat.

- Vi hade änglavakt. Han kunde lika gärna fått halspulsådern avskuren eller blivit blind, säger Inger Lännholm.

Anton syddes på flera ställen och fick ligga kvar på sjukhuset över natten.

Fick ny maskin

Tillverkaren Whirlpool gav genast familjen en ny tvättmaskin. Men när de ville ha ersättning för sonens fysiska och psykiska lidande blev det stopp. Whirlpool har undersökt glaset och tvättmaskinen och hävdar att det inte är något produktfel som orsakat olyckan.

- Alla våra tester visar att det måste ha varit en extern kraft som gjorde att glaset gick sönder, säger Christel Tjeder, marknads- och kommunikationschef för Whirlpool i Norden.

Detta vill inte Inger Lännholm acceptera.

- Vadå extern kraft? Anton hade ingenting att slå med. Menar de att det är jag som slagit sönder glaset rakt i ansiktet på min egen son? undrar hon.

Olle Castelius