Läckande tanker bröts i två delar

Naturkatastrof hotar Spaniens kust

1 av 2 | Foto: ap
Tankern ”Prestige” bröts itu och sjönk utanför Spanska kusten.
NYHETER

På tisdagsmorgonen bröts det havererade tankfartyget ”Prestige” i två delar.

Nu hotas Atlantkusten av en av tidernas största oljekatastrofer.

På tisdagskvällen kämpade den spanska och portugisiska marinen med saneringen.

Sedan fartyget sjönk har ingen ytterligare olja läckt ut. Men fortfarande vet experterna inte hur stora följderna av haveriet blir för miljön.

- Vi måste vänta eftersom vi fortfarande inte vet om vi har passerat tröskeln för krisen, säger den spanske miljöministern Jaume Matas.

Hoppet står nu till havets och vädrets makter för att den spanska och portugisiska Atlantkusten inte ska drabbas av en av de värsta marina naturkatastroferna på flera årtionden.

Miljöexperter befarade det värsta sedan den Bahamasregistrerade tankern ”Prestige” på tisdagen sjunkit i havet. Mycket av den olja – 70 000 ton – som fraktades kan följa med i djupet.

Enligt annan expertis fanns det en risk för att fartygets tankar skulle spricka när vrakdelarna nådde botten.

”Dubbelt så stort som Exxon Valdez”

- Om tankern förlorar all sin olja är det en katastrof som kommer att ha dubbelt så stora konsekvenser som de efter Exxon Valdez, vilket är en av de värsta vi har haft, sa Christopher Hails på Världsnaturfonden, enligt TT.

Detta trots att Exxon Valdez förlisning 1989 utanför Alaska fick förödande konsekvenser och räknas som en av tidernas oljekatastrofer.

Från ”Prestige” har redan över 10 000 ton läckt ut. De tusentals ton olja som först läckte ut plågar i dag regionen Galiciens kust i nordvästra Spanien.

Nu hotas även de franska och portugisiska kusterna. Och den portugisiska militären försöker nu med en jätteinsats att minimera skadorna. Flygvapnet patrullerar området och rapporterar en ett drygt 36 kilometer långt och 500 meter brett oljetäcke.

Marinen inledde redan under tisdagen de första saneringsförsöken. Längs en 15 mil lång kuststräcka placerades dessutom personal ut med spadar och annan utrustning för att rensa stränderna.

Kan få politiska konsekvenser

Fem bogserbåtar hade hunnit dra ”Prestige” drygt 20 mil från spanska kusten. Det är sannolikt att Spanien kommer att drabbas hårdast av utsläppet, men AP skriver att bogseringen kan få politiska konsekvenser.

- Olyckan inträffade på spanskt vatten och det måste självfallet ha juridisk betydelse, sa den portugisiske försvarsministern Paulo Portas

Även den spanska marinen skickade ett stort antal fartyg till förlisningsplatsen för att bevaka utsläppet och för att försöka hindra utsläppets spridning.

Enligt det holländska bärgningsbolaget Smit Salvages talesman Lars Walder var det dock omöjligt att hindra oljans framfart i de fem meter höga vågorna.

Miljöaktivister har hela tiden varnat för just det scenario som nu blivit verklighet. Nu hotas den känsliga ekologiska balansen i Atlanten.

Naturkatastrofen i Spanien

Se den i webb-tv

Mattias Lundell, Susanna Vidlund, TT