– Mugabe har gjort korruption till en konst

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai ser pessimistiskt på framtiden

NYHETER

Morgan Tsvangirai har genom åren stenats av president Mugabes politiska följeslagare, blivit beskjuten, nästan slängts ut från ett högt beläget fönster och ska ställas inför rätta, beskylld för att planera mord på presidenten.

Ändå hade han lätt till skratt, när han i en jättelik röd plyschfåtölj i sitt stökiga partihögkvarter i Harares centrum gav Aftonbladet en exklusiv intervju.

Foto: peter kjellerås
diktatorns motståndare Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai är pessimistisk inför framtiden. – Det blir inte en folkresning. Människor har fullt sjå med att skaffa mat för dagen, säger han. Själv anklagas Tsvangirai för mordförsök på president Mugabe.

Morgan Tsvangirai, 50, var textil- och gruvarbetare när han blev sitt lands LO-ordförande. I fuskvalet i mars till presidentposten förlorade han som ledare för Zimbabwes oppositionsparti, MDC, Rörelsen för demokratisk förändring, bildad för tre år sedan.

Hunger, aids-katastrof, ekonomisk galenskap, politiskt våld. Vad ska hända med Zimbabwe?

– Jag kan säga vad som INTE händer. Det blir inte en folkresning. Människor har fullt sjå med att skaffa mat för dagen. Det blir inte – så som Tanzania 1979 gjorde för att befria Uganda från Idi Amin – en militär intervention från grannländerna. Ingen väljer sina grannar. Sydafrika väljer diplomati i stället för demokrati.

Vilket är huvudskälet till att det gått så illa?

– Det så kallade fullföljandet av jordreformen. Allt handlar om makt. Att med alla medel behålla makten.

Varför håller Mugabe som en av de få i världen in i 2000-talet fast vid marxismens läror?

– Det sker av bekvämlighet. Se hur han hade det på åttiotalet. Zimbabwes regim stöttades av många regeringar – men främst var det av kommunistländerna. (Under befrielsekriget på sjuttiotalet mot den vita regimen kom stödet främst från Kina.)

Låt oss tänka tanken att ni kommer till makten, skulle ni då förlåta Mugabe och ge honom amnesti?

– Det är inte för mig ensam att besluta. Tyranni har så många slut. Se på Milosevic, Pinochet, Ceaucescu. Det kommer att behövas en nationell läkningsprocess. Kanske ska vi göra som Sydafrika gjorde, sätta upp en Truth and justice-kommission.

Kan Mugabe försvinna i exil på det vis Etiopens kommunistdiktator fick fristad här i Harare? Vem tar i så fall emot?

– Libyen. Inget annat land. Jo, kanske Namibia.

Kan MDC genom fyllnadsval och nyval sega sig till majoritet i parlamentet och komma till makten?

– Nej. Valen sker inte under förhållanden som ger oss en möjlighet. Vårt verkställande utskott sammanträder om några veckor och bestämmer då kanske att vi i fortsättningen bojkottar valen. Det kan i så fall resultera både i att Mugabe tappar masken och att hans olagliga metoder understryks. Man måste dra en linje för när man inte längre kan spela med.

Om och när det blir regimskifte, kan de senaste årens jordreform rivas upp?

– Det blir inga markkrig. Men en jordkommission måste fastställa vem som äger vad.

Ni ska ställas inför rätta anklagad för att ha planerat att mörda Mugabe. I en bandad intervju sa ni, att ”så snart Mugabe var eliminerad kan vi fortsätta med övergången till demokrati”.

– Allt vad vi i oppositionen gör kallas förräderi. Landets rättegångsregler förhindrar mig att diskutera fallet i väntan på att det kommer upp.

Fälls ni kan straffet vara döden. Är ni rädd för ert liv?

– Den som ingår i oppositionen står öga mot öga med både psykisk och fysisk fara. Jag känner mera rädsla för hur vanligt folk har det ute på landsbygden.

Tänker ni att gå i landsflykt?

– Inte. Det vore ett strategiskt misstag. Här är jag en finne i röven.

Är Mugabe korrupt?

– Korruptionen i vårt land är utbredd och den sträcker sig upp till honom. Han har gjort korruption till en konst.

EU-länderna genomför ”smarta sanktioner” mot Zimbabwe. Är de av godo?

– Det är symboliskt. Det är en moralisk gest.

Vilken utveckling ser ni närmast?

– Den är dyster. Han vill slå ner all kritik. Först kastade han de utländska journalisterna ut ur landet. Nu ger han sig på de inhemska. Naturligtvis vill han ha oppositionen olagligförklarad. Förtrycket ökar.

När kommer en förändring?

– Inom de närmaste tolv månaderna. Vi vet, att när tyranner tror de är oövervinnliga är de som svagast.

Staffan Heimerson