Poul Nyrup Rasmussen avgår

Lämnar ledarposten i danska socialdemokraterna

NYHETER

Ordföranden i den socialdemokratiska folketingsgruppen Jan Pedersen bekräftade efter ett möte med partiets verkställande utskott att Nyrup Rasmussen sagt att han avgår, rapporterar Ritzau.

Foto: lotte fernvall

Partiledaren har inte själv kommenterat beslutet men väntades göra det under en presskonferens senare på tisdagen.

Samtidigt meddelade Lykketoft att han ställer upp som kandidat till posten som partiordförande.

Privat har Nyrup Rasmussen sagt att det finns gränser för vad han tänker ta på sig av kritiken för fjolårets katastrofala valnederlag. Men kritiken kommer från alla håll och handlar i synnerhet om tiden efter valet: Nyrup Rasmussen har inte förmått leda partiet ur krisen efter valnederlaget och har inte kunnat skapa den förnyelse som behövs för att leda partiet tillbaka till regeringsmakten.

Favorit som efterträdare är förre finans- och utrikesministern Mogens Lykketoft. Men han har konkurrens av bland andra Pia Gjellerup, Frank Jensen, Henrik Dam Kristensen och Jan Tröjborg, som alla varit ministrar i Nyrup Rasmussens regeringar. Men ingen av dem har på långa vägar samma breda stöd som Lykketoft. Mot honom talar att han tillhör partiets äldre - han är 59 år - och upplevs som en propp som inte skulle släppa fram partiets yngre. En del talar därför om Lykketoft som en övergångslösning i väntan på en yngre kraft.

I måndags vägrade Nyrup Rasmussen att kommentera uppgifter om en svår partiledarkris hos socialdemokraterna, uppgifter som kom från partivänner under helgen som gick.

- Det känner jag inte till. Visst har jag läst om det i pressen, men vi koncentrerar oss på det politiska arbetet, var hans enda svar när han skyndade till ett s-gruppmöte i folketingets byggnad Christiansborg.

Allt fler socialdemokrater i folketinget tvivlar på att Nyrup Rasmussen kan leda sitt parti ut ur dödläget efter valet i fjol, skrev tidningen Jyllands-Posten efter folketingsgruppens möte. Tolv av 16 sade att partiet var i ledarkris. De flesta ansåg att krisen kunde lösas genom att Nyrup Rasmussen avgick frivilligt eller tvingades bort.

TT