Dödlig smitningsolycka gav tre års fängelse

Vägarbetare kördes ihjäl på E4:an

NYHETER

En 25-årig missbrukare som i september körde ihjäl en vägarbetare på E4 i Huddinge söder om Stockholm dömdes på tisdagen till tre års fängelse.

Mannen, som saknade körkort, fälls för bland annat vållande till annans död, vårdslöshet i trafik och obehörigt avvikande från trafikolycksplats. I samtliga fall bedöms brotten som grova.

Under rättegången har 25-åringen sagt att han aldrig såg vägarbetarna eller reflexerna på deras kläder. Han såg inte heller skyltvagnen och blinkljusen förrän han var alldeles inpå dem. Han lade inte märke till att han körde på den 41-årige vägarbetaren.

Greps utomlands

En månad efter olyckan greps 25-åringen utomlands.

När olyckan hände passerade han Lindvretens trafikplats med en hastighet av cirka etthundra kilometer i timmen.

Solna tingsrätt anser att han därmed struntat i att anpassa hastigheten till vad som var lämpligt med tanke på det pågående vägarbetet.

Ringde med mobilen under omkörning

Tingsrätten konstaterar också att 25-åringen gjorde en omkörning kort före olycksplatsen och att han samtidigt slog ett nummer på sin mobiltelefon.

Det skapade en ytterst farlig trafiksituation. Med normal uppmärksamhet skulle han utan svårighet ha upptäckt såväl de blinkande varningsljusen som vägarbetaren, anser tingsrätten.

Hans sätt att köra innebär att han visat uppenbar likgiltighet för andras liv, anser domstolen.

Drygt hundra bilister smiter varje år efter olyckor och lämnar svårt skadade och döda efter sig. Dödsfallen beräknas till mellan fem och tio per år. Enligt Vägverkets siffror har hittills i år 119 smitare orsakat fem dödsfall.

Den 25-årige smitaren döms av Stockholms tingsrätt även för en rad andra brott som inte har med olyckan att göra.

TT