Montörer varnar för maskinerna

Därför fick Anton, 3, ansiktet sönderskuret

1 av 2 | Foto: PRIVAT
skar sig på glaset Anton fick svåra skärsår när glaset på tvättmaskinen gick sönder. "Clipsen som ska hålla fast glaset sitter inte rätt monterade", säger en installatör.
NYHETER

Anton, 3, fick ansiktet sönderskuret av glaset i tvättmaskinsluckan.

Whirlpool hävdar att någon måste ha slagit sönder det.

Men Aftonbladet kan avslöja att maskinerna har ett konstruktionsfel.

Aftonbladet berättade i går om Anton som fick svåra skärsår i ansiktet när han hjälpte sin mamma att hänga tvätt.

Whirlpool förnekade då att det skulle vara något fel på maskinen och enligt Christel Tjeder, marknads- och kommunikationschef för Whirlpool i Norden, har det aldrig tidigare hänt att ett luckglas gått sönder av sig självt.

Enligt vad Aftonbladet erfar är detta fel. Många av Whirlpools tvättmaskiner är i själva verket felkonstruerade och riskerar att tappa sina luckglas.

"Inte rätt monterat"

- De clips som ska hålla fast luckans glasfönster sitter inte rätt monterade. Det gör att glaset kan lossna när som helst, säger en tvättmaskinsinstallatör som hört av sig till tidningen.

Aftonbladet har också talat med anställda på vitvarulager. Enligt dem har ett stort antal tvättmaskiner från Whirlpool returnerats eftersom glaset antingen trillat ur eller varit trasigt redan vid leveransen.

De felaktiga maskinerna började dyka upp i början av året. Till en början ville Whirlpool inte ta något ansvar för konstruktionsmissen men ändrade sig så småningom när antalet returnerade maskiner bara ökade, uppger Aftonbladets källor.

Lille Anton är inte den ende som drabbats. Johan Månsson i Kristianstad var med om nästan exakt samma sak.

- Maskinen var i gång. Jag var inte där utan hörde bara smällen. Jag gick in i badrummet för att kontrollera vad som hände. Maskinen fortsatte att gå men i badrummet var det gott om glassplitter, säger han.

"Det känner jag inte till"

- De skyllde på alla andra. Men till slut erkände de att det var ett konstruktionsfel, säger en av Aftonbladets källor.

Hur många av de skadade maskinerna som nu finns i svenska hem är det ingen på Whirlpool som vill svara på. Nordenchefen Hans Kaski förnekar att det skulle vara något fel på maskinerna men tillägger att om något går sönder så gäller den garanti som avtalats.

- Jag känner inte till något om några rutor som gått sönder.

Olle Castelius