Deras söner gick före i bostadskön

Direktörer i fastighetsbolag gav lägenheter åt familjen

1 av 5 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
gav Lägenheter till sönerna I de här husen i Danderyd fixade Drotts vd Claes Linné en lägenhet till sina söner.
NYHETER

Bostadsbristen drabbar inte alla.

Bostadsbolagens direktörer har frikostigt delat ut lägenheter till sig själva och sina barn.

Nu tillsätter fastighetsbolaget Drott en internutredning för att granska sin vd:s agerande.

Drott är ett av Sveriges största fastighetsbolag. Bara i Stockholmsområdet har man 6 000 lägenheter.

Flera av de lägenheterna har inte kommit de bostadslösa till godo utan fördelats mellan företagets högsta chefer och deras barn, avslöjar tidningen Affärsvärlden.

Exklusiv våning

Drotts vice vd Claes Linné fick en exklusiv våning på Sibyllegatan på Östermalm. Hans båda söner fick var sin lägenhet i Danderyd norr om Stockholm.

Företaget har dessutom låtit två höga chefer köpa var sitt hus i Djursholm.

Direktörerna köpte 1999 sina fastigheter för en miljon kronor vardera. Förra året låg taxeringsvärdet på 1,1 miljoner kronor.

På Drott bekräftar man uppgifterna men understryker att företaget alltid lämnar hälften av alla lediga lägenheter i Stockholm till bostadsförmedlingen.

Ingen vill avslöja

Hur många lägenheter som gått till företagets övriga chefer, och deras barn, var det i går ingen som kunde, eller ville, berätta.

Affärerna granskas

Drotts styrelse har nu kallat in revisorer för att granska affärerna. Beslutet togs över huvudet på vd Mats Mared som inte fått information i förväg, skriver Affärsvärlden i dag.

Drott är inte det enda företag som delat ut lägenheter till direktörsbarn. Wasa försäkringars vd Lars Rosén fixade en exklusiv lägenhet till sin son. Lägenheten ligger i Stockholms innerstad och har utsikt över Riddarfjärden.

Tjänade 1,6 milj

Fastigheten ombildades därefter till bostadsrätt. Direktörssonen - som betalat 650 000 kronor för sin bostad - sålde då för 2,3 miljoner kronor, skriver Metro.

Eftersom sonen förstod att det fanns etiska frågetecken ville han först sälja lägenheten till bostadsrättsföreningen för den summa han själv betalat. Föreningen uppmanade honom att sälja på öppna marknaden vilket han också gjorde.

På Wasa reagerar dåvarande styrelseordförande Jan Sparr när han får höra om lägenhetsaffären:

- Det var inte uppe på styrelsens bord. Om det är som du säger så är det självklart inte etiskt korrekt, säger han till Metro.

Istapp från Drotts hus dödade 14-åring

Olle Castelius