Kollapsade av stressen

Ulf Schenkmanis till sjukhus efter chockbeskedet från SVT

1 av 2 | Foto: ulf höjer
epileptiskt anfall Ulf Schenkmanis föll ihop i ett epileptiskt anfall under lunchen på en restaurang i Karlstad i går. Han fördes i ambulans till sjukhus.- Det är klart att anfallet har ett samband med att jag slutar på SVT, säger han.
NYHETER

KARLSTAD

SVT knäckte honom.

Dagen efter chockbeskedet fick programledaren Ulf Schenkmanis, 68, föras med ambulans till Karlstads lasarett.

Han fick ett epileptiskt anfall.

- Pressen har varit stor, säger han.

I måndags blev det offentligt att succéprogrammet "Livslust" ska läggas ner efter tolv år. Den populäre och folkkäre programledaren Ulf Schenkmanis får gå från SVT efter 43 års tjänst.

"Livslust" ska ersättas av ett nytt program, "Fråga doktorn", som ska vända sig till en yngre publik.

Pressen har varit stor på Schenkmanis ända sedan han fick veta att programmet, som varje vecka lockar cirka 800 000 trogna tittare, ska läggas ner.

På restaurang

I går, dagen efter presskonferensen där beslutet offentliggjordes, tog det stopp. Under ett lunchbesök på en restaurang i centrala Karlstad fick han ett epileptiskt anfall.

Ambulans tillkallades och Ulf Schenkmanis fördes i ilfart till sjukhus.

- Det är klart att det har ett samband med att jag slutar på SVT. En epilepsiattack är inte roligt. Man går och sätter sig för att äta lunch på en restaurang för att några minuter senare ligga på golvet och sparka och slåss, säger Ulf Schenkmanis.

Efter några timmar på sjukhuset fick han åka hem.

Sammanbiten

Aftonbladet träffade honom i går i hans lägenhet i centrala Karlstad. Han är sammanbiten och besviken.

- Under alla mina år har jag älskat SVT, men de senaste två åren har det hänt mycket på företaget. Allt har blivit toppstyrt. Det har varit omöjligt att föra fram egna idéer.

Enligt SVT lider Ulf Schenkmanis av ålderskrämpor.

- Han har passerat pensionsåldern med råge. Vi har fört diskussioner med honom under två års tid för att komma fram till lämplig tidpunkt för honom att sluta. Nu det senaste året har vi fått veta hur sjuk han egentligen är, säger Helga Baagøe, informationsdirektör.

- Det är klart att hans medicinska status har spelat roll. Han har haft flera anfall på jobbet det senaste året.

När Ulf Schenkmanis får höra SVT:s påståenden blir han förbannad.

- Jag blir så förbaskad. Det är inte sant. Jag har haft två epileptiska anfall de senaste två månaderna. Båda har haft ett klart samband med den press jag känt från SVT.

Skriver böcker

- Jag medverkar i informationsfilmer, är programledare i radio och skriver böcker. Det gör inte en sjuk man, säger Ulf Schenkmanis.

Någon lust att arbeta på SVT i framtiden har han inte.

- Ringer Kanal 5 och frågar om jag vill vara programledare kommer jag inte att tacka nej, men jag tänker inte gå och tigga för att jobba.

Stress kan orsaka epileptiska anfall

I går

Zendry Svärdkrona

ARTIKELN HANDLAR OM