Här dödades 3-årige Linus

Riksåklagaren: Brott mot barn ger för låga straff

NYHETER

Linus, 3, blev ihjälstampad av sin styvpappa när han hade bajsat på sig.

Grov misshandel kan ge upp till tio års fängelse. Styvpappan dömdes i förra veckan till tre och ett halvt års fängelse.

- Jag har svårt att tänka mig något grövre. Det är upprörande billigt, säger överåklagaren Bjarne Rosén som överklagar domen.

Foto: polisen
Här dog Linus De sista ord den treårige Linus sa var: "Pappa slå." Senare dog han av akut bukhinneinflammation, som med stor sannolikhet orsakats av att hans tjocktarm sprack när styvpappan stampade på honom. Pappan dömdes i förra veckan till tre och ett halvt års fängelse.

Den dagen Linus dog var det en vecka kvar till hans treårsdag.

Han dog av en akut bukhinneinflammation, som med största sannolikhet orsakats av att hans tjocktarm sprack när hans styvpappa stampade på honom. De sista ord han sa var "pappa slå".

Hans styvpappa dömdes förra veckan till tre och ett halvt års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

"Fasansfullt grovt"

- Av allt att döma stampade han honom till döds med en skoförsedd fot när han låg på mage. Det är fasansfull grovt. Jag kan inte begripa att de inte har sett allvarligare på det med tanke på barnets skyddslösa ställning, säger Bjarne Rosén.

Obduktionen av Linus visade både oläkta och läkta revbensfrakturer. Ett tydligt tecken på att det inte var första gången han misshandlades.

I domen hänvisar domstolen till en dom av grov misshandel mot barn i Högsta domstolen. Där dömde domstolen en styvpappa till tre års fängelse för grov misshandel av en sjuklig fyraårig flicka.

Riksåklagaren Klas Bergenstrand säger till Aftonbladet att han vill driva fallet med Linus till Högsta domstolen:

- Generellt ges brott mot barn som är helt oskyddade och i en beroendeställning för låga straff, säger han.

Om inte problemet med för låga straff för brott mot barn går att ändra genom förändrad praxis vill riksåklagaren att lagen ändras:

- Brottsbalken kan ändras så man förtydligar att brott mot barn leder till strängare straff.

Hans Klette är professor emeritus i straffrätt och han menar att domstolarna för det första inte har kunskap och för det andra inte tar hänsyn till barnperspektivet.

"Vansinnig straffskala"

- De förstår inte vilken enorm kränkning misshandel av ett barn innebär. Hur länge det sitter i.

Straffskalan för grov misshandel ligger mellan ett och tio års fängelse. I en genomgång av grova våldsbrott under första hälften av 1990-talen räknade Hans Klette ut att medelstraffet för grov misshandel ligger på ett och ett halvt års fängelse, inklusive barnmisshandel.

- Det är vansinnigt att ha en straffskala på upp till tio år om man aldrig dömer till mindre än hälften. När det gäller barn inser inte vårt rättsväsende att straffvärdet är oändligt mycket högre eftersom det är ett oerhört mycket större lidande för ett barn.

Barnet som misshandlas av en förälder förlorar hela sin livstrygghet, menar Hans Klette.

- Det är ett sådant stort lidande både fysiskt och psykiskt som man inte ens kan föreställa sig.

Även Christian Diesen, professor i processrätt, har reagerat mot straffet.

Han menar att orsaken till att barnmisshandel straffas så lågt är en syn på att våld inom familjen är förmildrande.

- Det bottnar i en gammal syn som ser mannen som domare i sitt eget hem, inom hemmets fyra väggar kan han göra vad han vill. Det gör att våld mot barn inte har så högt straffvärde.

Han är övertygad om att straffet hade blivit högre om det hade varit ett barn utanför familjen som misshandlats till döds.

Borde straffas hårdare

- Då ses det som oprovocerat våld, medan om det är fäder eller styvfäder lägger man på barnen att de provocerar och man förstår om papporna tappar besinningen.

Han menar att Sverige behöver se över sina straffskalor överhuvudtaget vad gäller brott mot barn.

- Vi måste se till att vi får en straffmätning som är mer anpassad till det som i allmänhetens ögon uppfattas som mest skyddsvärt, och det mest skyddsvärda borde våra barn vara.

Därför borde brott mot ett barn straffas hårdare än vad som nu sker.

Bara 2 av 10 vuxna agerar när barn blir misshandlade

Styvpappan stampade sin treåring till döds. Förra veckan dömdes han till tre och ett halvt års fängelse - och överklagade till hovrätten. En pappa misshandlade sin bebis så att hon slutade växa. Han dömdes till ett och ett halvt års fängelse - som fastställdes av hovrätten i går. Är barn andra klassens brottsoffer? Aftonbladet granskar i en serie artiklar straffen för brott mot barn.

Christina Larsson