Nu är vi helt omringade

Bara Sverige och Finland utanför Nato

NYHETER

I morgon blir Sverige helt omringat av Nato.

Av grannländerna är det bara Finland som inte är medlem eller har omfattande samarbetsavtal med försvarsalliansen.

Foto: SEAN GALLUP/GETTY IMAGES
HÄR LANDAR BUSH Sent i går kväll landade USA:s president George W Bush och hustrun Laura för att delta i Nato-mötet i Prag.

Under ett makalöst säkerhetspådrag samlas i morgon rader av presidenter, regeringschefer, utrikesministrar, försvarsministrar och överbefälhavare i Tjeckiens huvudstad Prag. Det är det första Natotoppmötet på tre år och det första som hålls bakom den gamla järnridån.

Persson deltar

12 000 poliser, 2 500 tjeckiska och amerikanska soldater, stridsplan från USA, Storbritannien och Tjeckien ska garantera säkerheten. Civila flygplan hänvisas till särskilda flygkorridorer som övervakas av Nato-styrkorna för att undvika attacker från eventuella självmordspiloter.

På fredag deltar även statsminister Göran Persson, utrikesminister Anna Lindh, försvarsminister Leni Björklund och överbefälhavare Johan Hederstedt. Då träffar Nato sina samarbetspartners i Partnerskap för fred.

Toppmötet har flera viktiga punkter på dagordningen.

Historiskt beslut

Men det viktigaste, snudd på historiska, beslutet blir att ta in sju nya medlemsländer.

Den största utvidgningen i Natos historia är ett faktum då de tre baltiska länderna, Slovakien, Slovenien, Bulgarien och Rumänien välkomnas som medlemmar.

13 år efter järnridåns fall är alltså samtliga medlemmar i den avsomnade Warszawapakten med i Nato. Sovjetunionen genom det fem år gamla samarbetsavtalet mellan Ryssland och Nato. Östtyskland genom att landet ingår i det återförenade Tyskland.

Samarbetsavtal

Utvidgningen innebär att Sverige med undantag från Finland blir omgivet av Natoländer.

Ryssland är visserligen inte medlem men har alltså sitt samarbetsavtal som bland annat föreskriver att stormakten ska konsulteras innan Nato fattar beslut i viktiga frågor.

För Sverige har Europas omvälvning fått begränsade konsekvenser. Berlinmurens fall ledde visserligen till att Sverige sökte medlemskap i EU som har ett visst försvarssamarbete.

Men den alliansfrihet som riksdagen ersatte den gamla neutraliteten med för tio år sedan ligger fast. Sverige ska i händelse av krig kunna försvara sig självt och kan inte räkna med hjälp från andra.

Folkpartiet vill gå med

I riksdagen är det bara folkpartiet som anser att Sverige ska gå med i Nato.

Moderaterna ser det som en möjlighet på sikt. Alla andra är emot - än så länge.

Men när Nato tränger sig på från alla håll måste frågan förr eller senare behandlas.

Ska Sverige fortsätta att vara alliansfritt och därmed ensamt? Svaret kommer sannolikt att levereras av Finland.

Den dag de anser tiden är mogen för Nato kommer Sverige också att tycka det.

Fotnot: Warszawapakten var östsidans motsvarighet till Nato under det kalla kriget. Alliansen upplöstes 1991.

Lena Mellin