Slutsnackat på macken

Shell förbjuder mobilprat på grund av brandrisken

NYHETER

Mobilsamtal vid pumparna förbjuds på Shells bensinstationer på grund av brandrisken.

Förbudet införs på Shells samtliga bensinstationer i hela Europa den första december i år.

- Risken är att man tappar telefonen när man tankar och att det då sker en elektrisk urladdning, säger Olav Ljøsne, informationsdirektör på svenska Shell.

Det kan räcka med en gnista för att antända de flyktiga och lättantändliga bensinångorna. Risken för gnistbildning i en mobiltelefon bedöms som mycket liten.

- Man ska inte tanka samtidigt som man pratar i mobiltelefon, man ska koncentrera sig på det man har för händerna så att man inte överfyller och spiller bensin, säger Olav Ljøsne.

I Storbritannien uppges mobiltelefoner ha varit orsaken till tre bränder på bensinstationer, med svåra brännskador som följd, enligt nyhetsbyrån TT.

Risk med exploderande batterier

I samtliga fall uppges det ha varit personer som tog emot telefonsamtal när de stod och tankade som skadades.

- Sedan har det dessutom varit en del problem med batterier. I Norge var det ju ett batteri i en mobiltelefon som exploderade för ett tag sedan. Och eftersom det är brandfarlig gas runt bilen när man tankar så inför vi nu ett förbud eftersom vi anser att det innebär ett visst faromoment, säger han.

I Sverige finns inget generellt förbud att tala i mobiltelefon på macken. Varningsskyltarna med överkryssade tändstickor avser enbart ett förbud mot öppen eld och glöd; exempelvis brinnande tändstickor och cigaretter.

- Från vår sida ser vi ingen anledning att vidta några åtgärder eftersom vi ser ser risken som hanterbar. Men jag tycker personligen att man ska lämna telefonen i bilen, säger Åke Persson på Räddningsverkets avdelning för brandfarliga och explosiva varor.

Inget generellt förbud

- Vi utredde det här noggrant för ett par år sedan och kom fram till att det inte var någon risk med mobiltelefoner, säger Tommy Nordin, vd för Svenska petroleuminstitutet.

Shells förbud mot telefonsamtal vid pumparna införs den första december. Förbudet gäller på bolagets samtliga stationer i hela Europa.

I Storbritannien har den brittiska hälsomyndigheten NHS sedan tidigare rekommenderat bilisterna att stänga av mobiltelefonen under tankning.

Även vissa bensinstationskedjor i Finland har infört mobilförbud vid pumparna.

Och enligt TT har även den tyska transportmyndigheten meddelat att mobiltelefoner inte får användas på tyska bensinstationer

Fredrik Rundkvist