Stort strömavbrott i Stockholm

T-banans blå linje drabbades

NYHETER

En avgrävd kabel orsakade på onsdagen ett omfattande elavbrott i nordvästra Stockholm.

Tusentals hushåll och företag drabbades, liksom mobilsändare och tunnelbanans blå linje.

Företag och boende i Kista, Akalla, Rinkeby, Tensta, Rissne och delar av Spånga drabbades på onsdagen än en gång av elavbrott, det fjärde i år.

Enligt polisen försvann strömmen för 10.637 hushåll. Hundratals företag och skolor tvingades lägga ner arbetet.

Brottet drabbade även samtliga trafikljus i området och orsakade trafikkaos. Dessutom slogs mobiltrafiken ut.

"Ta fram batteridrivna radion"

- Det finns ju en rad slavsändare för mobiltelefoner här ute som är strömlösa just nu. Vi rekommenderar boende att ta fram den batteridrivna radion för mer information, sade Björn Pihlblad vid Stockholmspolisens presstjänst strax efter lunch.

Brott vid installationsarbete

Enligt energiföretaget Fortums pressansvarige Merril Boman gick något gått snett i samband med ett installationsarbete i Hägerstalund, där Fortum håller på med förbättringsarbete.

Onsdagens strömavbrott varade i en dryg timme. Strax före klockan 13 var felet avhjälpt och samtliga abonnenter fick tillbaka strömmen.

T-banan slogs ut

Även tunnelbanan slogs ut och sammanlagt 14 stationer blev strömlösa på blå linjen mellan stationerna Västra Skogen och Akalla respektive Hjulsta.

- Vi har satt in ersättningsbussar på de här sträckorna och hoppas att det ska vara över tills rusningen börjar, sade Torgny Carlson vid Connex pressjour.

Connex har reservaggreggat för att täcka behovet av ström på respektive station, men reservströmmen ger bara el för ljus och rulltrappor.

Caroline Olsson