Svenskar världsbäst på geografi

- men amerikaner vet inte var Irak ligger

NYHETER

Svenskar är bäst i världen på geografi, enligt en undersökning i tyska National Geographic.

Näst sämst var amerikanerna.

President Bush vill anfalla Irak men bara 13 procent av befolkningen i USA vet var Irak ligger.

Amerikanerna var usla inte bara på att hitta till Irak. Bara 12 procent visste var Afghanistan ligger vilket gav USA en föga hedrande plats näst sist, under Mexiko.

Svenskarna kan glänsa lite extra. Sverige är inte bara världsbäst på geografi. 89 procent av svenskarna talar minst ett utländskt språk flytande, vilket också är en toppnotering.

I hälarna på mångspråkiga svenskar kommer tyskar och italienare, där 68 respektive 63 procent talar ett andra språk.

Tyskland och Italien kommer på andra respektive tredje plats även i geografikunskaper. Drygt en tredjedel av tyskarna vet var Irak ligger och nästan hälften - 49 procent - kunde peka ut Afghanistan på kartan.

Euopéer generellt bättre

Även fransmän, japaner, britter och kanadensare hade hyfsade kunskaper i geografi.

Europeer var generellt bättre än amerikaner på att hitta ett land, men en viss osäkerhet märktes ändå när det gällde kartan över det forna Östeuropa.

Både svenskar och tyskar hade till exempel bättre koll på Iran och Irak än europeiska länder som Rumänien. Bara en fjärdedel av tyskarna kunde till exempel hitta Bulgarien.

Under de senaste tre åren har 92 procent av svenskarna och 77 procent av tyskarna varit utomlands. Under samma tid gjorde bara en tredjedel av amerikanerna utlandsresor.

Undersökningen är gjord på 3.000 personer i åldrarna 18-24 år och har gjorts av opinionsinstitutet Roper ASW på uppdrag av magasinet National Geographic Deutschland.

Caroline Olsson, TT-DPA