"Kommuner struntar i lag om brandvarnare"

13 av 20 kommuner kontrollerar inte fastighetsägarna

NYHETER

Tretton av landets 20 största kommuner struntar i den kommande lagen om brandvarnare i alla lägenheter.

Vid årsskiftet blir brandvarnare ett måste, men kommunerna struntar i om lagen följs, skriver Vår Bostad.

Tretton av landets 20 största kommuner struntar i den kommande lagen om brandvarnare i alla lägenheter.

Vid årsskiftet blir brandvarnare ett måste, men kommunerna struntar i om lagen följs, skriver Vår Bostad.

Fastighetsägarens ansvar

Den 1 januari nästa år ändras räddningstjänstlagen och gör brandvarnare obligatorisk i alla bostäder. Ansvaret att sätta upp brandvarnare är fastighetsägarens, och kommunerna har tillsynsansvar och ska se till att fastighetsägarna följer den nya lagen, anser Räddningsverket.

Men 13 av de 20 största kommunerna tänker inte bry sig om att kontrollera om fastighetsägarna installerar brandvarnare, skriver Vår Bostad.

Kommunalt bolag vägrar

Enligt Räddningsverket är det villaägaren, bostadsrättsföreningen eller hyresvärden som både ska köpa in och sätta upp brandvarnare i bostäderna.

Underhållet av brandvarnaren, till exempel byte av batteri, ska den boende själv stå för.

I Östersund krävde kommunen att fastighetsägarna skulle installera brandvarnare, men både allmännyttiga Östersundsbostäder och privata fastighetsägaren Stadsjenten AB vägrade att följa beslutet. Bolagen överklagade till länsrätten i Jämtlands län - som gick på bostadsföretagens linje. Kommunen har inte rätt att ställa generella krav, ansåg rätten, och den domen har kommunen inte överklagat.

Räddningsverket kritiskt

Helt fel, säger Räddningsverket.

- Alla fastighetsägare är från och med första november 2001 skyldiga att installera brandvarnare, säger Mette Lindahl-Olsson, chef på enheten för olycksförebyggande arbete vid Räddningsverket i Karlstad till Vår bostad.

- Då kom statens tolkning av räddningstjänstlagens 41:a paragraf genom ett allmänt råd om fastighetsägares skyldighet att installera brandvarnare. Därför behöver kommunerna egentligen inte fatta beslut i frågan.

Följande kommuner struntar enligt tidningen i att kräva brandvarnare: Göteborg, Linköping, Helsingborg, Södertälje, Norrköping, Örebro, Jönköping, Umeå, Västerås, Borås, Sundsvall, Gävle och Huddinge.

Bara Eskilstuna, Halmstad, Karlstad, Lund, Malmö, Stockholm och Uppsala kräver brandvarnare.

Enligt Svenska Brandförsvarsföreningen är det bara 60 av totalt 289 kommuner i landet som kräver brandvarnare i samtliga bostäder.

Caroline Olsson