- Detta känns fruktansvärt

Korvfabrikören är chockad

NYHETER

BJÄRNUM

Det är Bert Thimanssons korvar som gjort ett drygt 20-tal skåningar sjuka.

- Det känns fruktansvärt, säger han. Och bittert. Dessutom är vi ju helt oskyldiga.

Nu har de tillfälligt stängt sin korvfabrik.

Foto: KRISTER HANSSON
OSKYLDIG Bert Thimansson äger fabriken som fick den smittade köttleveransen och intet ont anande gjorde korv av den. Nu har fabriken stängts för total rengörning.

Thimanssons korvfabrik startades av Berts pappa strax efter kriget och nu driver han den vidare tillsammans med sonen Jörgen.

De gör bara två produkter - leverpastej och den populära kallrökta Bjärnumkorven.

- Den har vi tillverkat i 20 år nu, berättar han.

Men för tre veckor sedan blev det stopp i produktionen. Personal från miljökontoret hörde av sig och undrade över Thimanssons korvar sedan flera blivit sjuka av att ha ätit av dem.

- Det blev en chock.

Han hade tillsammans med sonen börjat planera inför den stora julruschen, årets viktigaste tid för en korvfabrikant. I stället fick han slänga alla korvar som fanns i lager.

- Jag åkte själv runt i ett 30-tal butiker omkring Hässleholm och Kristianstad och samlade in alla korvar vi levererat, berättar han. Alla hamnade på tippen.

Anledningen var att det snabbt stod klart att de som blivit sjuka hade ätit Bjärnumkorv.

- Vi är helt oskyldiga, betonar han. Men vi är seriösa och tar vårt ansvar. Därför har vi nu stoppat all vår produktion tills vidare. Vi ägnar tiden åt att sanera maskiner och lokaler. Vi vill vara säkra på att här inte finns några bakterier.

Bert Thimansson får allt sitt kött från ett slakteri i Helsingborg.

- I vecka 37 fick vi ett parti där en liten del var smittad. Bakterien hamnade i ett fåtal korvar.

Slakteriet gör stickprovskontroller på de djur som levereras, men i det här fallet hade tydligen något gått fel vid slakten. Därför fick korvfabriken smittat kött.

- Det var en tillfällighet att det hamnade hos oss. Det kunde lika gärna ha sålts ute i butikerna eller till någon annan fabrikant.

Jordbruksverket ska nu granska slakteriets leverantörer för att reda ut varifrån det smittade djuret kom.

Pelle Tagesson