Svenska kockar bäst i världen

Gert Klötzke och hans lag tog guld i World Cup

NYHETER

LUXEMBURG

Havskräftor, krabbterrin och päronklädd hasselnötsmadrass tog det svenska kocklandslaget till segern i World Cup som avgjordes i Luxemburg på torsdagen.

Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
guldmenyn Svenska kocklandslagets vinnande meny: bland annat krabbterrin med rökt helgeflundra och senapsöverbakade havskräftor.

Nu siktar laget på matolympiaden i Erfurt 2004.

-Det känns otroligt skönt att veta att vi är bäst i världen, säger lagledaren Gert Klötzke till TT. Om det låter lite konstigt är det för att vi håller på att raka oss.

TT: Rakar ni er?

-Ja, det är en gammal tradition att alla i laget rakar av sig håret efter en sådan här seger, säger Klötzke.

World Cup har pågått under fem dagar och lagen har tävlat i både det varma och det kalla köket. Svenskarna tog guld i båda köken. Flera lag kan ta guld i en och samma gren, men för att bli totalsegrare krävs högst sammanräknad poäng.

Varma köket avgjorde

Gert Klötzke tror att det var insatsen i det varma köket, där laget bland mycket annat bjöd på krabbterrin med rökt hälleflundra och senapsöverbakade havskräftor med kronärtskocka, som gav laget segern totalt. Trerättersmenyn ska lagas för 110 personer och juryn tar ut slumpvis tallrikar för smakprov.

-Vi gjorde otroligt bra ifrån oss där, säger lagledaren, som ser segern som en uppladdning inför matolympiaden som avgörs i Erfurt i Tyskland 2004.

Tre raka segrar

Förra gången matolympiaden hölls segrade svenskarna. Laget har nu tre raka segrar bakom sig, i World Cup i Basel 1999, i matolympiaden i Erfurt 2000 och nu i World Cup i Luxemburg i år.

-Vi är det enda laget som har vunnit tre stora tävlingar i rad, säger Gert Klötzke.

Det svenska kocklandslaget som består av 13 kockar har en delvis ganska ny sammansättning. Det var enligt Klötzke en extra utmaning att ställa upp i World Cup med ett lag som till hälften bara arbetat tillsammans under det senaste året.

Anna Krook/TT

ARTIKELN HANDLAR OM