Huvudmannen bakom Balibomben gripen

Imam Samudra tros vara hjärnan bakom terrordådet

NYHETER

JAKARTA

Indonesisk polis uppgav på torsdagen att en man som misstänks vara hjärnan bakom bombattentatet på Bali har gripits.

Foto: AP Photo
Hjärnan bakom sprängningen Imam Samudra antas vara hjärnan bakom bombdådet på Bali där omkring 190 personer miste livet. Indonesisk polis uppger nu att Samudra gripits.

Indonesiske rikspolischefen Dai Bachtiar sade att tre personer har gripits och att en av dem är den efterspanade Imam Samudra, en 35-årig ledande medlem av den terroranklagade rörelsen Jemaah Islamiyah.

  Gripandet av Samudra ska ha skett i hamnen i Merak på västra Java, när en buss han reste med skulle köra ombord på en färja till Sumatra. De båda andra männen, identifierade som Rauf och Yudi, greps i tisdags kväll i närheten av samma färjehamn. De var enligt tv-bolaget SCTV Samudras livvakter.

  Enligt indonesiska polisen ledde Samudra de möten där Baliattentatet planerades. Han ska ha bestämt var sprängladdningarna skulle placeras och gav sedan order om att dåden skulle utföras.

  Minst 190 människor dödades vid attentatet på Kuta Beach på Bali den 12 oktober. De flesta dödsoffren var utländska turister, varav minst fem unga svenska kvinnor.

  Polisen anser sig också ha bevis för att Samudra var med om att planera en rad sprängattentat mot kristna kyrkor i Indonesien på julafton 2000.

TT-Reuters