Vild polisstrejk hotar sex län

Stridsåtgärder planeras i januari

NYHETER

Sex län i Mellansverige riskerar att bli utan poliser den 17 januari, uppger SVT Gävledala.

Poliserna planerar i hemlighet en rad aktioner som protest mot nedskärningar.

- Missnöjet är utbrett. Förhoppningsvis sätter vi press på beslutsfattare och får tillskott, säger en poliskälla i Dalarna till aftonbladet.se

Det jäser hos polisen i Dalarna.

Ett hårt sparkrav, låg lön och en ny tjänstebil till biträdande polischefen fick bägaren att rinna över - och missnöjet har spritts långt över länsgränsen.

I mitten av januari tänker poliserna visa sitt missnöje via en rad avtalsvidriga och med det olagliga maskningsaktioner.

Den planerade aktionen berör förutom polisdistriktet i Dalarna även Uppsala län, Gävleborg, Västmanland, Örebro län och Värmland. Dessutom ingår delar av Jämtland, uppger en poliskälla i Dalarna för aftonbladet.se.

Blir den verklighet kan det innebära att inga poliser alls finns tillgängliga för utryckning.

"Fotfolket måste säga ifrån"

Fackligt ansvariga säger officiellt att de inte känner till aktionen, men källor inom polisen bekräftar uppgifterna om olika typer av maskningsaktoner.

- Vi har legat för lågt under för lång tid. När våra chefer inte säger ifrån måste fotfolket göra det, säger en polis i Dalarna.

Beslutet om att göra något kom efter att att ledningen i Dalarna meddelat att 40 miljoner kronor skulle sparas till 2004.

Samtidigt bestämde sig biträdande polismästare Maria Oswaldsson för att utnyttja den del i sitt avtal som säger att hon ska ha en ny tjänstebil vartannat år.

- Taktiskt var väldigt illa att hon dagen efter besparingskrav på 40 miljoner, beställer en ny tjänstebil för 300.000 kronor när hon kör en 01:a idag, säger källan till aftonbladet.se.

Tusen kronor påökt på 34 år

Parallellt med bråket om budgeten och biträdande länspolismästarens nya bil gick en välkänd kriminalinspektör i Dalarna i pension efter drygt 43 års tjänstgöring.

- Han hade en lön på 22.335 kronor i månaden. Av det erhåller han 69 procent i pension. Det anser vi vara ett hån mot någon som varit i statens tjänst så länge.

Dessutom berättar källan att många vanliga poliser anser att man inte längre har möjlighet att sköta sitt jobb.

- En polis med nio års tjänstgöring får 21.310 kronor i månaden. Sedan har man totalt tusen kronor i löneutveckling att se fram mot de närmaste 34 åren, det håller inte.

"Vi kan inte hålla servicenivån"

- Vi som arbetar i verksamheten anser att vi nu inte kan behålla en vettig servicenivå mot allmänheten. Dessutom planerar man att lägga ner ett antal polishus och säga upp civilanställda. Det mäktar vi inte med.

Enligt uppgifter i SVT planeras aktionen till den 17 januari.

- Men eftersom ett datum nu läckt ut kan vi bli tvungna att korrigera det, säger källan, som också dementerar att det skulle handla om massjukskrivningar.

Även annan personal kan delta

- Det finns ju fler metoder att ta till. Man kan ju säga upp sig, till exempel.

- Missnöjet är utbrett och det här kommer att få uppslutning. Det berör också fler poliser än i Dalarna och eventuellt kommer även annan personal att delta.

Om planerna blir verklighet betyder det att inte en enda polis finns tillgänglig för utryckning i de aktuella länen denna dag.

Kraven från de missnöjda poliserna är hårda men enkla - mer resurser, bättre lön och fler poliser.

Caroline Olsson