Jan O Karlsson misstänks för bedrägeri

Förundersökning inledd med anledning av omdebatterad kräftskiva

NYHETER

STOCKHOLM

En förundersökning om misstänkt bedrägeri har inletts mot statsrådet Jan O Karlsson på grund av hans omdiskuterade kräftskiva.

Statsminister Göran Persson låter dock hälsa att han har fortsatt förtroende för ministern.

Turbulensen kring migrationsminister Jan O Karlsson fortsätter. I förra veckan beslutade han att sitta kvar i regeringen trots att kritiken mot hans dubbla ersättningar varit hård.

Även att statsrådet lät utrikesdepartementet (UD) betala för en kräftskiva som hölls i hans hem har kraftigt ifrågasatts och på torsdagen beslutade chefsåklagare Birgitta Cronier att inleda en förundersökning på grund av händelsen.

Misstankarna gäller bedrägeri.

Migrationsministern drog på sig flera anmälningar till åklagarmyndigheten sedan han begärt ersättning för bland annat öl, vin och sprit i samband med kräftskivan.

Fortsatt förtroende

Flera av gästerna betraktade tillställningen som privat och bakgrunden till att eventuellt brott nu ska utredas är just att det görs gällande att kostnaderna avsett en privat tillställning och inte en arbetsrelaterad sammankomst. Det skulle innebära att Karlsson oriktigt fått den begärda ersättningen, skriver Cronier i sitt beslut.

Statsminister Göran Persson ville på torsdagen inte kommentera förundersökningen.

- Det här är en fråga för rättsväsendet och statsministern har fortsatt förtroende för Jan O Karlsson, säger Anna Helsén, pressekreterare hos Persson, till TT.

Inte heller Jan O Karlsson själv ville kommentera beslutet. Via sin pressekreterare, Helena Gustavsson, låter han hälsa att "en rättslig prövning måste få ha sin gång".

Inre arbete

Migrationsministern har bokat av offentliga engagemang han haft under de senaste dagarna. Han var ända fram till i onsdags anmäld som en av fem ministrar till riksdagens frågestund på torsdagen, men det ändrades.

På fredagen avser han dock att delta i ett samråd med riksdagens EU-nämnd, inför ett ministermöte i Bryssel i slutet av nästa vecka.

Enligt Helena Gustavsson är ett skäl till att ministern uteblivit att han ägnat mycket tid åt inre arbete, uppgifter som släpat efter i turbulensen kring ministerlönen och den "efterlön" han får från sin tidigare arbetsgivare, Europeiska revisionsrätten.

Karlsson har också fått rådet av sin läkare att ta det lugnt.

Den granskning som UD gjort av Karlssons resor till och från sommarhuset på Gotland är, enligt Helena Gustavsson, inte avslutad.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM