Svenska kockar bäst i världen – igen

Gert Klötzke och hans lag tog guld i World Cup

NYHETER

LUXEMBURG

Svenska kocklandslaget är bäst i världen. Igen.

I går tog Gert Klötzke och hans unga stjärnkockar en tung skalp genom att vinna den prestigefyllda Culinary World Cup i Luxemburg.

Sedan blev de själva av med håret.

Foto: SCANPIX
världsmästare Det svenska laget skippade finliret och vann Culinary World Cup med enkla råvaror. Men tid att fira har man inte. Julrushen väntar hemma i Sverige.

Det tog ett år av förberedelser. Sedan stod det svenska kocklandslaget som segrare i den tredje stora internationella tävlingen i rad.

- Vilken känsla att kunna säga att man är bäst i världen, jublade lagets coach Gert Klötzke efter prisceremonin.

Sverige hade en överlägsen varm meny som bäddade för segern. Hemligheten där var - fläskkött.

- Många lag satsar på finlir med gåslever och såna saker - så kommer vi och vinner med griskött och svamp. Men man måste ju våga, säger Gert Klötzke.

Efter segerfotograferingen åkte en elektrisk rakapparat fram och hela laget - även coach Klötzke - blev av med håret inför jublande publik och kolleger.

- Det får man bjuda på.

Vad ligger bakom framgångarna för det svenska kocklandslaget?

- Vi är moderna och jämna. Plus att vi inte lämnar något åt slumpen, säger Gert Klötzke.

Bara under tävlingen i Luxemburg var 20 personer inblandade. Allt från lastbilschauffören som körde ner 15 ton utrustning från Sverige till en skulptör som agerade estetiskt smakråd i köket. Och förstås två gäng kockar som jobbade i skift.

Hur tänker ni fira den här segern?

- Fira? Alla måste jobba. Vi är ju mitt uppe i julrushen där hemma, säger Gert Klötzke och stressar iväg till flygplatsen.

Svenska landslaget

Bo Nilwert

ARTIKELN HANDLAR OM