Hon blev svårt sjuk av korven

Magdalena, 33: Mina blodvärden är fortfarande dåliga

NYHETER

KRISTIANSTAD

Magdalena Nilsson, 33, är en av de drabbade av ehec-utbrottet i Skåne.

Hon blev svårt sjuk av den smittade Bjärnumskorven och har vårdats på sjukhus i tre veckor.

- Mina blodvärden är fortfarande dåliga och jag är extremt trött, säger hon.

Foto: KRISTER HANSSON
fick njurskador "Vi tänker på den tvååriga flickan med obotliga hjärnskador". Magdalena Nilsson och sonen Simon, 2, smittades av ehec-utbrottet i Skåne. Hon fick njurskador och vårdades tre veckor på sjukhus.

Den 7 oktober köpte Magdalena Nilsson i Kristianstad den kallrökta korven som familjen skulle ha som pålägg under veckan.

- Jag åt av den varje morgon och kväll. Och även min två och ett halvt år gamle son Simon åt av den, berättar Magdalena Nilsson.

Redan efter några dagar blev både hon och sonen dåliga.

Diarrén blev värre

- Jag kände mig konstig i magen under veckan. På lördagen fick jag diarré och trodde att jag fått maginfluensa.

Som väl var hade sonen då redan blivit bättre. Men Magdalenas diarré blev bara värre och dagen efter började det komma blod samtidigt som hon hade mycket ont i magen.

Efter att ha konsulterat sjukvårdsupplysningen och gjort ett besök på akutmottagningen kom hon till infektionskliniken. Hennes diarré var då vattnig och blodig och hon kunde inte få i sig någon mat.

- Jag var så uttorkad att de genast satte in dropp.

Fick följdsjukdom

En vecka efter att hon blivit inlagd på infektionskliniken började hon känna sig bättre. Då kom nästa smäll - Magdalena Nilsson drabbades av följdsjukdomen hemolytiskt uremiskt syndrom, HUS.

- Någon såg att jag började bli gul i hyn och tillkallade läkare. Jag blev omedelbart skickad med ambulans till Universitetssjukhuset i Lund.

I Lund behandlades Magdalena Nilsson på njurkliniken med plasma. Njurvärdena blev bättre men blodvärdena var så dåliga att hon fick en blodtransfusion den 26 oktober.

Först om ett par veckor kan Magdalena Nilsson återvända till sitt jobb. Och hon kommer att se upp med vad hon äter i framtiden.

- Rökt korv eller kött som inte är ordentligt stekt tänker jag inte äta mer, säger hon.

Per-Ola Ohlsson