Polisen fruktar ett nytt mc-krig

Kriminella mc-gängen får allt fler medlemmar

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
spänd stämning Den kanske mest kända kriminella mc-klubben är Hells Angels. För ett par år sedan slöts ett fredsavtal mellan de två rivalerna Bandidos och Hells Angels. Men nu är freden bruten.
NYHETER

Fredsavtalet är brutet.

Nu växer de kriminella mc-gängen och risken är stor för att Bandidos och Hells Angels svar på Outlaws etablering blir ett nytt krig.

- Det sker en upptrappning, säger en gängmedlem.

Rikskriminalpolisen följer utvecklingen i de kriminella motorcykelgängen. Nu växer oron.

Antalet gängmedlemmar ökar. Supporterklubbarna blir allt fler och den kriminella miljön kring Bandidos, Hells Angels och Outlaws breder ut sig.

- Ju fler de blir desto större blir problemen och det är illa nog, eftersom så många av dem begår brott, säger Per-Olov Forslund, rotelchef vid rikskriminalens enhet för särskilda objekt.

Faran är stor för en ny storkonflikt.

Medlemmarna bär skyddsvästar och beväpnar sig. Stämningen är spänd. En liten gnista kan väcka vreden och bryta vapenvilan som skrevs under för för fem år sedan för att få slut på det förra och mycket blodiga kriget.

Outlaws irriterar

Ingen skulle växa.

Men nu växer alla. Dessutom har Outlaws tillkommit sedan Hells Angels och Bandidos gjorde upp fredspakten.

- Jag tror inte att något av gängen vill ha krig men det är viktigt att inte förlora ansiktet, och det kan irritera Hells Angels att Outlaws börjat etablera sig i Sverige, säger Per-Olov Forslund.

Marknaden begränsad

Förra helgen upptogs en ny klubb från Åtvidaberg i Outlaws. Det var enligt källor i mc-världen ett direkt svar på att Hells Angels supporterklubb Red devils växer. Enligt rykten står en klubb i Dalarna på tur.

- Alla förlorar på ett krig men det kan bli oundvikligt eftersom marknadsandelarna inte räcker till. Nu behövs inte mycket för att det ska braka loss och då blir det som förr att folk börjar knäppas, säger en källa.

Camilla Norström

ARTIKELN HANDLAR OM