S misstänks för valfusk

Funktionärer kan ha förfalskat signaturer under riksdagsvalet

NYHETER

S-politiker misstänks för fusk i riksdagsvalet.

Aftonbladet kan i dag avslöja att socialdemokrater i Rinkeby kan ha förfalskat namnteckningar samt vittnat falskt vid budröstning.

– Mycket talar för att allt inte gått rätt till, säger Lars Jönsson vid Västerortspolisen som utreder fallet.

Moissis Nikolaidis är ordförande i Rinkeby socialdemokratiska förening, kommunfullmäktigeledamot i Stockholm och ersättare i stadsdelsnämnden. Han stod som fjärde namn på partiets valsedel i kommunalvalet.

Han och Konstantinos Papadopoulos, tidigare ersättare i stadsdelsnämnden och ordförande i Grekiska föreningen i norra Stockholm, misstänks av polisen för att ha fuskat i valet till riksdag, kommun och landsting.

Vittnat falskt

Det misstänkta röstfusket utreds av Lars Jönsson vid Västerortspolisen i Stockholm. Enligt honom finns det mycket som talar för att de två socialdemokraterna brutit mot reglerna för budröstning.

Aftonbladet kan nu avslöja att fusket är allvarligare än polisen trott.

De två s-politikerna har bland annat vittnat falskt om hur budröstningen gått till. Båda har med sin namnteckning intygat att personer, som egentligen befunnit sig någon annanstans, röstat enligt reglerna.

Konstantinos Papadopoulos har även agerat som både bud och vittne i minst tre dokumenterade fall. Någon eller några har dessutom förfalskat väljares namnteckningar på budkuverten.

Det hela avslöjades den 29 augusti när Hardy Hedman, kommunfullmäktigeledamot och vice ordförande i integrationsnämnden (kd), såg något märkligt på Rinkeby torg.

– Två socialdemokratiska valarbetare skyndade över torget med en tjock bunt röstkort i handen. De var uppenbarligen på väg till posten för att budrösta, säger Hardy Hedman.

”Redan ifyllda”

Kristdemokraten Dikran Demir följde efter de två till posten. Där kände han igen Moissis Nikolaidis, som sorterade ihop röstsedlar och röstkuvert med ytterkuvert för budröstning.

– Jag såg hur de lade ner röstsedlar och kuvert i ombudskuverten som redan var ifyllda. Jag frågade vad de höll på med. Då sa han att de budröstade och att man fick göra så, säger Dikran Demir.

Det är ett uppenbart brott mot reglerna för budröstning. Moissis Nikolaidis och Konstantinos Papadopoulos förekommer som bud eller vittne i minst 46 fall av budröstning i Rinkeby. Enligt reglerna måste man vara sjuk eller handikappad för att få rösta genom bud. Men flera av de röstande som Aftonbladet talat med anger helt andra orsaker till varför de inte röstat själva.

– Jag kan inte kommentera detta eftersom det pågår en polisutredning, säger Moissis Nikolaidis.

Konstantinos Papadopoulos säger sig inte känna till någon polisutredning och vill inte svara på några frågor.

– Jag måste tala med Moissis först, säger han.

Urkundsförfalskning

Polisen misstänker att fusket handlar om otillbörligt verkande vid röstning och/eller osant intygande. Den som förfalskar en namnteckning riskerar åtal för urkundsförfalskning.

Valresultatet har överklagats till Valprövningsnämnden. Om det misstänkta valfusket tros ha påverkat valresultatet kan nämnden besluta att valet måste göras om. Det anser dock varken länsstyrelsen eller valmyndigheten.

Olle Castelius