SVT vill ge dig en digitalbox

– om du betalat licensen

NYHETER

Nästa höst kan du ha presentchecken, värd en tusenlapp, i brevlådan. Sveriges Television vill dela ut den till alla svenska hushåll som betalar sin tv-licens.

Checken kan lösas in mot en digitalbox.

– Vi kallar den för folkboxen, säger Håkan Öster på SVT.

Foto: Tommy Mardell
HÅLLER LÅDA Håkan Öster, utvecklingschef, visar upp olika typer av digitalboxar. Nästa år kan SVT skänka sådana till sina tittare med hjälp av presentkort.

På kulturdepartementet sitter tjänstemännen och jobbar med propositionen om digital-tv. Den 21 januari planeras den vara klar. Och den dagen går Håkan Öster, utvecklingschef på Sveriges Television, och väntar på. Han hoppas på att propositionen föreslår en snabb övergång till enbart digitala tv-sändningar.

Vill snabba på

Snabb betyder för SVT att en provomgång görs i Västergötland och på Gotland 2004 och att hela det analoga nätet släcks ner året därpå.

– Det är planerna, men det är helt avgörande vad som står i propositionen. Om man vill skynda på eller ha en lagom eller en långsam nedsläckning, säger Håkan Öster.

SVT hoppas på den snabba varianten eftersom man i dag har dubbla sändningskostnader för det gamla vanliga analoga nätet och det nya digitala nätet som till exempel SVT 24 sänds i.

Om, eller snarare när, det analoga nätet försvinner sparar SVT flera hundra miljoner kronor om året.

– Det här är en teknisk kostnad som vi tycker är onödig att betala under många år. Därför är vi beredda att finansiera en digitalbox med de pengarna för att få en snabb nedsläckning 2005, säger Håkan Öster.

3,3 miljoner hushåll

Stämmer propositionen överens med SVT:s vilja och förslaget går igenom i riksdagen i april, får de 3,3 miljoner svenska hushåll som betalar tv-licens en presentcheck i brevlådan till hösten. Med checken i handen kan man gå till närmsta radiohandlare och hämta ut en digitalbox som, så länge vi inte har digitala tv-apparater, är ett måste för att se på digital-tv. Den kopplas in vid antennuttaget och omvandlar de digitala signalerna till analoga som går vidare till tv:n.

– Folkboxen kommer att vara värd 500–1 000 kronor, säger Håkan Öster.

Boxarna skulle alltså kosta SVT mellan 1,6 och 3,3 miljarder att dela ut.

– Det är mycket pengar, men vi betalar mycket nu så det lönar sig för oss på sikt.

Miljardkostnad

Lars Marén, ämnesråd på kulturdepartementet, låter tveksam till idén.

– Det är svårt att förstå hur man skulle kunna finansiera det här, säger han.

Och han kan inte säga om propositionen kommer att föreslå ett nedsläckningsdatum.

Men den bygger på ett förslag från digital-tv-kommittén som innebär att de analoga sändningarna upphör under 2007.

I så fall blir det inga digitalboxar åt folket.

Analoga nätet ska släckas ned snart

Malin S Ånell