Barnen får stryk – föräldrarna frias

”Misshandel av skyddslöst barn kan aldrig vara ringa”

1 av 3 | Foto: rättsmedicinalverket
märket av handflatan En bild av våldet mot barn i Sverige. Den 13-årige pojken har ett stort märke av en handflata.
NYHETER

Flera hovrätter de senaste åren har dömt föräldrar som misshandlat sina barn till böter för ringa misshandel.

– På grund av att det är ett skyddslöst barn som utsätts för misshandel finns inget utrymme för att bedöma en misshandel som ringa, säger vice riksåklagare Catharina Bergqvist Levin.

l Sofia, 6, blev slagen av styvpappa på huvudet, ryggen och på örat när hon inte ville vara tyst så lillasyster kunde sova.

Svea hovrätt ansåg att Sofia provocerat styvpappan och menade att misshandeln endast var ringa. Straffet blev böter.

l Ahmed, 10, glömde växeln på en femhundralapp i en affär och blev sparkad på benen och fick flera slag på huvudet och på axeln framför kassorna på Ikea av sin pappa inför flera vittnen.

Rätten: Det var lindrigt våld

Ahmeds pappa dömdes i Svea hovrätt till böter för ringa misshandel eftersom man menar att det handlade om lindrigt våld med snabbt övergående smärta.

– Det här återspeglar en syn där man inte tycker att barnmisshandel är så förfärligt allvarligt, säger Catharina Bergqvist Levin.

– Det är förhållandevis billigt att begå våldsbrott mot unga personer och vi måste hålla ögonen på det.

Därför letar nu riksåklagaren efter ett lämpligt fall att driva till Högsta domstolen där lagen kan prövas.

Kräver skärpning av straff

Johan Pehrson (fp), ordförande i justitieutskottet, kräver nu att en straffskärpning skrivs in i lagen när ett barn misshandlas av en närstående.

– Ett barn som misshandlats innanför hemmets fyra väggar har drabbats av ett dubbelt svek. Dels våldet, dels att våldet kommer från den som de känner tillit till och de bygger hela sin framtid på.

Justitieminister Thomas Bodström vill inte kommentera en lagändring med hänvisning till att han inte får uttala sig om enskilda fall. Han vill inte att hans svar ska kopplas ihop med den pågående rättsprocessen med den treåriga pojken som stampades till döds av sin styvpappa.

Så skadas barn psykiskt av att bli misshandlade

Christina Larsson