100 000 i böter för spontandans på pub

"Rytmiska rörelser" fällde brittisk pub

NYHETER

Se upp hur du rör dig på puben.

Vickar du för mycket på höfterna åker du dit – på grund av ett urgammalt förbud mot ”rytmiska rörelser”.

Det upptäckte en känd brittisk pubkedja som nyligen dömdes att böta 5 000 pund.

Förbudet mot dans utan licens finns även i Sverige.

Det gäller alltså att se upp när någon stoppar ett mynt i jukeboxen och musiken lockar. För det är precis då som lagens långa arm kan slå till och kräva danslicens.

Så skedde i Londonkvarteren runt Westminster, där civilklädda danskontrollanter gjorde razzia på en populär pub i Soho.

100 000 i böter

På puben Pitcher & Piano stod fyra personer och dansade, vittnade inspektörerna samfällt senare i domstol.

Kontrollanterna såg ingen danslicens anslagen så långt ögat nådde och noterade att lagbrott skett.

Men för att verkligen vara säker på sin sak återvände inspektörerna ytterligare en gång. När man såg fem personer lyckligt dansande och ytterligare elva ”röra sig rytmiskt” slog man till.

Och på grund av den allvarliga överträdelsen fälldes puben, som ingår i en kedja med samma namn.

Nu tvingas företaget betala motsvarande cirka 100 000 kronor. I den summan ingår böter på motsvarande drygt 71 000 kronor samt rättegångskostnaderna.

"Vi försöker få folk att sluta dansa"

Huvudägaren, bryggeriet Dudley Breweries, erkände sig skyldiga till brott när rättegången avslutades, men höll ändå ett litet försvarstal.

- Vi har ägnat hur mycket tid som helst åt att försöka få folk att sluta dansa. Vi skruvar ner musiken och sätter upp skyltar och har anställda som utbildar de lokala pubägarna, sa Derek Andrews, talesman för bryggeriet.

- Jag vill också gärna säga att så vitt jag vet finns spontan dans inte på listan över de tio värsta sociala illdåden i vår tid.

Domstolen ansåg att reglerna är glasklara.

- Dans kan beskrivas som rytmiska rörelser med kroppen, armar och ben, oftast i skiftande positioner på golvet, oavsett om det finns musik eller inte, sade Bob Currie, ledamot av den lokala ordningsnämnden till affärstidningen The Publican.

Enligt rätten har två pubar i kedjan Pitcher & Piano struntat i flera påpekanden om att de uppmuntrat musik och dans, och att de i så fall borde söka licens för detta.

Förbjudet även i Sverige

Reglerna i Sverige ser ungefär likadana ut. Den krog som tillåter dans måste ha licens.

- Man får inte dansa om man inte har danstillstånd. Man får inte ha spontandans heller, säger Kurt-Erik Hansson, länsvaktavande vid polisen i Stockholm.

Han kan dock inte påminna sig att man gjort något ingripande nyligen.

- Det är inte så att vi aktivt kollar. Ofta är det en annan krögare som anmäler, om ett ställe blir populärt och så. Men vi griper inte någon utan det kan påverka pubens utskänkningstillstånd.

Caroline Olsson